Trends in fashion retail

Second Hands.jpg

De fashion markt beweegt als nooit tevoren. De lockdown heeft in 2020 gezorgd voor een e-commerce groei in België. Doordat de winkels moesten sluiten, gingen meer consumenten kleding online kopen. Grote buitenlandse webshops zagen hun verkopen stijgen. En wie nog geen webshop had, kwam in de verleiding een webwinkel op te starten.

Tijdens deze wereldwijde crisis sloegen ook de Belgische handelaars de handen in elkaar om te onderstrepen dat lokaal kopen van extra groot belang is. Via een open brief vroegen ze aan de consument om niet af te glijden naar buitenlandse webshops, maar volop de Belgische economie te ondersteunen. En ook de tweedehandsmarkt floreert, gevoed door een groeiend gevoel voor duurzaamheid en scherper ecologisch bewustzijn. Dat geldt zeker voor de kledingindustrie, die steeds vaker in een negatief daglicht komt te staan als het gaat om de ecologische impact ervan.

De tweedehandsmarkt had al de wind in de zeilen, maar kreeg vorig jaar nog een extra boost door de lockdowns. Plots hadden mensen tijd om hun kleerkast op te ruimen – al dan niet geïnspireerd door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. De economische gevolgen van de coronacrisis tasten bovendien de koopkracht aan, waardoor prijsbewuste consumenten sneller naar ‘afdankertjes’ gaan kijken. Maar ook het verlangen naar individualiteit zorgt voor een jacht op unieke stukken.

Het mag niet verbazen dat spelers uit de traditionele retail steeds meer initiatieven omarmen om ook tweedehandskleding te verkopen. Zo zette Zalando vorig jaar zijn platform ook open voor pre-owned kleding.

In dit rapport neemt Cake, een Belgisch bedrijf dat transactionele data-intelligentie aanbiedt, de Belgische fashion markt onder de loep. Welke evoluties tekenen we op? Hoe evolueerde het marktaandeel van de verschillende aanbieders? Wie shopt tweedehands? Wat is de impact van tweedehands op de klassieke retailers? Hoe doen de lokale retailers het? En wat was de impact van de coronacrisis op de online verkopen?

Documenten

Research & Insights E-commerce & Sales Sustainability