Marc Fauconnier biedt met “Hoera, het is crisis” een houvast in moeilijke tijden

Crisis.jpg

Met dit boekje, gebaseerd op heel wat onderzoek, werpt Marc Fauconnier (voorzitter van ACC) een licht op hoe een bedrijf net voordeel kan halen uit een crisissituatie. Een hulpmiddel voor merken en bureaus.

2022, een jaar van inflatie, oorlog, stijgende energieprijzen en het consumentenvertrouwen bij het jaareinde op een historisch laag pitje. 2023 wordt volgens analisten enorm uitdagend op economisch vlak. Niet meteen waar we op gehoopt hadden bij de start van het nieuwe jaar.  

Inflatie vormt een bedreiging voor de koopkracht van consumenten en het zijn de merken die het zwaar te verduren krijgen. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben Marc Fauconnier dan ook aangezet om in zijn pen te kruipen. 

Enkele insights uit “Hoera, het is crisis” op een rijtje:
 • 9% van de bedrijven komt in betere vorm uit een recessie dan ze erin stapten.

 • Merken die hun bestedingen afbouwen, zien hun marktaandeel vaak (aanzienlijk) zakken. Bedrijven die daarentegen blijven investeren of hun investeringen zelfs verhogen, vergroten hun marktaandeel en houden hun inkomsten op peil. 

 • Investeringen in communicatie zijn meerstal de eerste slachtoffers van een groeivertraging. Het verleden toont ons echter dat anticylisch innoveren zijn vruchten kan afwerpen. 
  Denk maar aan Apple dat in de nasleep van 9/11 de iPod lanceerde of Nike waar de ‘Just Do It’-campagne het licht zag tijdens de recessie van begin negentig. 

 • Het belang van een sterk merk bewijst zich des te meer in tijden van laagconjunctuur. 
  Mark Ritson beschrijft het als volgt: “As money gets tight the popularity of supermarket own labels will only increase, so the single most effective thing any marketer can do to protect their brand is to build it.” 
  Merken met een sterke positionering houden beter stand tijdens een recessie. Daarnaast zijn consumenten bereid om tot 70% meer te betalen voor merken die in staat zijn hun prijs te verantwoorden.  

 • Een goed evenwicht tussen ROI op korte en lange termijn is een verhouding 60% ‘Upper funnel’-investeringen (gericht op bekendheid en merkvoorkeur) en 40% ‘Lower funnel’-investeringen (focus op activeren van verkoop).
  De afgelopen 20 jaar stijgt het aandeel verkoopsactivatie ten koste van merkopbouw met verschillende aanwijsbare oorzaken. Daarbovenop is er ook een verschuiving merkbaar in het soort media die worden ingezet.
 • Humor in barre tijden werkt. Het is een krachtig hulpmiddel om contact te maken met het publiek. In meer dan de helft van de campagnes met bewezen effectiviteit werd humor gebruikt.

Benieuwd naar wat “Hoera, het is crisis” u én uw bedrijf nog meer kan bijbrengen? Download het boekje via de link hieronder.

 

 

Documenten

Research & Insights Strategy B2B