Nieuwe aanbevelingen inzake influencers voor meer transparantie

Influencer-guideline.jpg

Influencers worden steeds belangrijker bij de promotie van merken. Daarom heeft het Communicatie Centrum in samenwerking met andere organisaties in de sector, waaronder UBA, nieuwe aanbevelingen opgesteld om commerciële communicatie beter te kunnen identificeren.

Het communicatiecentrum had in 2018 al aanbevelingen over influencers opgesteld. Dit nieuwe document biedt meer duidelijkheid en is bedoeld om beïnvloeders, adverteerders, agentschappen en media te helpen de consument te beschermen en rechtszekerheid te bieden met betrekking tot commerciële communicatie.

"Door deel te nemen aan de ontwikkeling van deze nieuwe aanbevelingen voor influencers, blijft UBA werken aan een gezond media-ecosysteem waarin alle reclameboodschappen transparant en nauwkeurig kunnen worden geïdentificeerd door de consument. In een tijd waarin sociale netwerken vaak worden bekritiseerd om hun gebrek aan transparantie en de berichten die ze laten horen, gaan deze nieuwe regels voor de berichten die door influencers worden geplaatst in de richting van het opbouwen van meer vertrouwen tussen adverteerders, media en consumenten", Luc Suykens, CEO UBA 

De nieuwe aanbevelingen stellen de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) in staat de identificatie van de commerciële relatie tussen adverteerder en influencer beter te controleren. Dit wil zeggen als er sprake is van een vergoeding of de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen voor de influencer, in ruil voor hun communicatie. Bovendien zijn de aanbevolen vermeldingen om de commerciële relatie te identificeren nu beperkter en doelgerichter.

Gelet op de voortdurende veranderingen in de communicatiesector, het belang van influencers in de promotie van merken, producten en diensten, en de door de JEP opgedane ervaring, achtte het Communicatie Centrum het noodzakelijk de regels die terzake van toepassing zijn te laten evolueren. 

“Ik ben verheugd over deze evolutie van de regels inzake influencers die opgesteld werden in overleg met de verschillende betrokken partijen. Deze nieuwe aanbevelingen bieden een betere bescherming aan de consument die het recht heeft om altijd te weten of een post op sociale media een mening of een ervaring betreft of dat er sprake is van een commerciële communicatie. Deze regels bieden ook rechtszekerheid aan de sector om ervoor te zorgen dat de consument naar behoren wordt beschermd”, zegt Sandrine Sepul, Directrice van het Communicatie Centrum.

Documenten

Content