Trends voor reizen & toerisme in 2022

Screenshot 2022-04-11 at 11.24.45.png

In de context van de pandemie willen mensen hun leven opnieuw opeisen, ook op het gebied van reizen en toerisme. De voorbije twee jaar moesten mensen thuisblijven, van thuis werken en hun reisplannen opbergen. In 2022 zien we dat mensen ‘hun weerbaarheid herstellen en opnieuw een evenwicht vinden’, wat ook het thema is van ons 2022 Consumer Trends Report met tien trends voor het komende jaar.

Welke trends geven consumenten en merken vorm? In dit artikel vertellen we je meer over drie trends om in de gaten te houden op het vlak van reizen en toerisme.

Sensorische stimulatie

Ben je ook helemaal klaar met oppervlakkige en vaak onrealistische gimmicks die ons helpen ontsnappen aan de werkelijkheid? Wil je het leven ten volle ervaren? Sensorische stimulaties zijn subtiele digitale verbeteringen die onze zintuigen stimuleren en ons in staat stellen opnieuw contact te leggen met de wereld rondom ons. Hoewel de trend in Europa nog maar pas opkomt (met een trendscore van 46% in België), breidt hij zich uit in Azië, dat vooroploopt op het gebied van technologie. Het is zeker een trend die het komende jaar nog aan belang zal winnen, en een echte doorbraak zou kunnen betekenen voor merken in de toeristische en reissector. Dat is ook wat het Euro Space Center in Wallonië biedt. Het wetenschapsmuseum en educatief centrum omvat simulatoren van ruimtevluchten en microzwaartekracht. Je vindt er ook de enige replica van een U.S. Space Shuttle op ware grootte in Europa, de Amicitia. Bezoekers kunnen er op de maan wandelen of over Mars vliegen, of een vrije val of middelpuntvliedende kracht ervaren en nog veel meer.

Travel blog

Weloverwogen rituelen

Heathrow Express, de trein die reizigers van het centrum van Londen naar de luchthaven van Heathrow brengt, lanceerde recent de ‘Tranquil Train’, een initiatief om passagiers tot rust te brengen en hen te helpen ontspannen wanneer ze opnieuw gaan reizen na de pandemie. Passagiers krijgen 12 minuten durende 'seat-yoga' en meditatiesessies. De lessen werden zo ontwikkeld dat reizigers van alle leeftijden en met alle vaardigheden de oefeningen veilig vanop hun stoel kunnen uitvoeren.

Met dit initiatief haakt de spoorwegmaatschappij in op de trend ‘weloverwogen rituelen’. Die trend scoort het hoogst van alle trends die we hebben geïdentificeerd in ons rapport, met een wereldwijde score van 84% (en 85% in België). Hij is afkomstig van de spanning tussen de afnemende cultuur van zelfoptimalisatie en toenemende maatschappelijke druk om succesvol te zijn. Die spanning creëert een behoefte om doelstellingen te halen die onze eigen interne ritmes, cyclussen en stemmingen weerspiegelen. Uit ons onderzoek blijkt dat 75% van de Belgen denkt dat ze naar hun lichaam en geest moeten luisteren wanneer ze doelen vooropstellen. Initiatieven zoals de ‘Tranquil Train’ ondersteunen mensen bij het verbeteren van zichzelf door een ruimte te bieden waar we beter begrijpen wat ons lichaam en onze geest nodig hebben.

TRAVEL 2 blog

Non-lineaire levensstijlen

Een andere belangrijke trend in het rapport van dit jaar, met een wereldwijde score van 80% en een trendscore van 85% in België, is ‘non-lineaire levensstijlen’. Mensen van over de hele wereld leggen vaststaande regels en voorschriften voor het leven naast zich neer en herevalueren rollen en systemen die de maatschappij hen oplegt. Zo zegt 74% van de Belgen dat ze zich niets meer aantrekken van traditionele mijlpalen en hun eigen levenspad willen bewandelen. Van niet-traditionele carrièrewendingen tot gepensioneerden die verhuizen naar drukke stadscentra, het levenspad wordt niet langer bepaald door leeftijd.

Een schitterend voorbeeld daarvan is het tv-programma ‘De Wereld Rond met 80-jarigen’ waarin twee twintigers de wereld rondreizen met een groep ouderen die nog nooit gereisd hebben. Elke reiziger heeft een droom die zal worden vervuld op de bestemming. Het programma bewijst dat je nooit te oud bent om je dromen na te jagen, de wereld te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten.

TrAVEL 3 blogo

Over het rapport 
Het InSites Consulting 2022 Consumer Trends Rapport belicht 10 consumententrends, die zijn gekwantificeerd onder 15.771 consumenten in 17 markten: Australië, België, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, Hongkong SAR, Indonesië, Nederland, Filipijnen, Republiek Singapore, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Dit maakte het mogelijk om elke trend te scoren volgens de houding en het gedrag van de consument en te begrijpen waar een trend zich in zijn levenscyclus bevindt. Meer informatie over het rapport of de methodologie vindt u op www.insites-consulting.com/reports.

Research & Insights