4 succesfactoren om uw voordeel te halen uit Retail Media

retail media woman.jpg

Op 11 oktober organiseerde UBA in samenwerking met BABM een Expert Community over Retail Media. Ontdek de inzichten van Publicis Groupe, Havas, Mondel─ôz, Delhaize (MMD) en Carrefour (Links) over de evolutie die Retail Media zowel lokaal als internationaal doormaakt.

Retail media zitten in de lift: verwacht wordt dat de globale reclamebestedingen de komende drie jaar zullen verdrievoudigen. Die opvallende groei is onlosmakelijk verbonden met een aantal factoren, waaronder de opkomst van E-commerce, de verdere verfijning van retailmedianetwerken en het toenemende belang van first-party data.

Een van de voornaamste trends in Retail Media is de nood aan een geïntegreerde mediastrategie. Silo's moeten doorbroken worden nu retail media niet meer weg te denken zijn uit de algehele marketingmix. Adverteerders moeten nadenken over hoe ze hun retailmediacampagnes kunnen afstemmen op hun andere kanalen, zoals search, social en display.

Nog een opmerkelijke trend is het toenemende belang van Amazon. Amazon heeft traditionele zoekmachines ingehaald als het gaat om zoekopdrachten naar producten. Adverteerders moeten een sterke aanwezigheid op Amazon hebben en de mogelijkheden benutten die Amazon hen biedt met het oog op retail media om hun doelgroep te bereiken.

Een laatste bevinding is dat de customer journey een pak complexer is geworden. Consumenten doorlopen niet langer een lineaire funnel, want ze worden bestookt met prikkels uit verschillende hoeken. Zo kunnen ze hun zoekopdracht starten op Google en dan naar Amazon gaan om er de reviews te lezen. Of zich laten beïnvloeden door berichten op sociale media of influencers. Adverteerders moeten hun retailstrategieën aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid.

Enkele concrete tips voor adverteerders die willen uitblinken in retail media:
  • Creëer een kader voor uw Retail Media. Verwerk er uw doelstellingen, targets en doelgroep in. Definieer hoe u van plan bent om het succes van uw campagnes te meten.

  • Gebruik first-party data om doelgerichte campagnes samen te stellen. Retailmedianetwerken bieden een schat aan first-party data, die gebruikt kunnen worden om uiterst gerichte campagnes te creëren.

  • Experimenteer met verschillende advertentieformats. Retailmedianetwerken bieden een ruime keuze aan formats, waaronder gesponsorde producten, display ads en videoadvertenties. Speel met verschillende formats om te zien wat het beste werkt voor uw doelgroep. De presentatie van Havas, die UBA-leden hieronder kunnen downloaden, bevat een aantal voorbeelden van formats.

  • Meet uw resultaten nauwkeurig. De resultaten van uw retailmediacampagnes bijhouden is belangrijk om te weten wat wel en niet werkt. De meeste retailmedianetwerken bieden een ruime keuze aan rapporteringstools die u daarbij kunnen helpen. Ontdek hier meer over in de presentaties van MMD en Carrefour (zie onder).

Adverteerders die met deze tips aan de slag gaan, zullen ongetwijfeld succesvol zijn in het groeiende retailmedialandschap.

UBA-leden kunnen de presentaties van de Expert Community hieronder downloaden.

Documenten

Media