Financiële trends voor 2022

Trends in finance

De businessmodellen van de bankensector stonden al onder zware druk voor COVID-19 de wereldwijde economie een halt toeriep. Maar door de vele lockdownmaatregelen die ervoor zorgden dat mensen een online-first mentaliteit aannamen, zagen banken en financiële instellingen zich genoodzaakt hun dienstenaanbod te herzien om beter te kunnen inspelen op de nieuwe consumentengedragingen en -verwachtingen.

Deze blogpost maakt deel uit van een driedelige reeks over ons 2022 Consumer Trends report en focust op drie trends waarvan we denken dat ze de financiële sector het komende jaar zullen kenmerken.

Inclusieve connectiviteit

Dankzij de moderne technologie kunnen mensen geconnecteerd blijven terwijl ze fysiek van elkaar gescheiden zijn. Inclusieve connectiviteit gaat over het afbreken van fysieke hiërarchieën en verbinding maken met mensen die zich misschien uitgesloten voelen. In het licht van de kwetsbare wereldwijde economie vandaag spelen merken een belangrijke rol bij het verbeteren van de weerbaarheid en inclusiviteit – en dat is ook precies wat de consument van hen verwacht.

De trend – met een wereldwijde trendscore van 72% – verspreidt zich in de Aziatische regio’s terwijl hij nog aan het opkomen is in de rest van de wereld, waaronder in België (trendscore van 67%). Dat biedt merken een enorme kans om in deze lacune te duiken, vooral in de financiële sector. De ideeën rond rijkdom worden opnieuw gedefinieerd doordat geld en waarden steeds meer verweven raken. Consumenten veranderen hun financiële voorkeuren niet alleen op basis van hun persoonlijke waarden, maar ook op basis van hoe merken die waarden delen en hen helpen een grotere impact te creëren.

NFT's spelen in op de behoeften van voorheen onontdekte leeftijds- en doelgroepen. Maliha Abidi, een vrouwelijke kunstenares, schrijfster en activiste, creëerde 'Women Rise', een unieke collectie van 10.000 NFT's met vrouwelijke activisten, kunstenaressen, wetenschappers, programmeurs en meer. Een andere door vrouwen geleide NFT-collectie, 'Boss Beauties', die op de Nasdaq-billboard stond op Internationale Vrouwendag en binnen 90 minuten was uitverkocht, werd geveild om studiebeurzen en mentorprogramma's voor vrouwen in de financiële sector te financieren.

FINANCE BLOG

De technologische vooruitgang stelt financiële spelers vandaag in staat zich te positioneren in niches en segmenten die eerder over het hoofd werden gezien, en verbreedt zo de toegankelijkheid en inclusiviteit van financiële diensten. Een voorbeeld daarvan is Purple, een app voor mobiel bankieren die speciaal ontwikkeld is voor mensen met een handicap, opgericht door de makers van youBelong (het eerste sociale netwerk dat exclusief bedoeld is voor mensen met een handicap). Purple biedt een betaalbare inclusieve financiële dienst (zichtrekening, debetkaart en financieel platform) aan een groep cliënten die doorgaans over het hoofd werden gezien door de traditionele instellingen.

Finance 2 blog

Veerkrachtige structuren

Een tweede trend waar consumenten de financiële sector als voornaamste speelveld erkennen, is veerkrachtige structuren. Dit is de trend met de hoogste score in België, met een trendscore van 76%, vergeleken met 71% wereldwijd. Terwijl we op ons eigen ritme opnieuw toetreden tot de maatschappij, willen we ons veiliger en zekerder voelen in onze onmiddellijke omgeving. We verwachten dat merken hulpmiddelen ter beschikking stellen waardoor we ons minder kwetsbaar voelen, vooral voor financiële diensten waarbij cyberveiligheid een grote uitdaging vormt.

Tijdens de pandemie was er een massale verschuiving naar virtueel toegankelijke financiële diensten. Daardoor namen de risico’s voor de consument toe, met een stijging van de fraude-incidenten op digitale kanalen, wat dan weer leidde tot meer investeringen in cyberveiligheid. Dat biedt mogelijkheden om de ervaring te hertekenen, en veiligere, flexibelere omgevingen te creëren. Zo heeft KBC een speciale internetverzekering bedoeld om mensen te beschermen tegen misbruik op het internet, van phishing tot cyber-bullying.

Digitaal vastgoed is een van de heetste handelsgoederen in de Metaverse economie. De toonaangevende vastgoedgigant Sun Hung Kai uit Hongkong heeft zich aangemeld voor The Sandbox-project om een virtueel Hongkong te bouwen, genaamd 'Mega City'. De financieringsronde van 90 miljoen dollar wordt geleid door Sygnum, een volledig gereguleerde bank voor digitale activa.

FINANCE 3 blog

Compromisloze waarden

We zijn ons meer bewust geworden van geld, tijd en relaties, en hebben volledig nieuwe waardesystemen en prioriteiten opgesteld. Een trend die we ‘compromisloze waarden’ noemen, en die in België nog maar pas opkomt met een trendscore van 66%, waardoor hij voor merken veel mogelijkheden biedt om een voortrekkersrol op te nemen en consumenten te ondersteunen bij hun zoektocht naar evenwicht.

In de financiële sector zien we hoe mensen op zoek gaan naar meer keuzes om hun financiën te beheren op basis van maatschappelijke verantwoordelijkheid, inclusiviteit of andere persoonlijke waarden, met een doelgerichte benadering, en tegelijkertijd materialistische standpunten in evenwicht willen brengen. Merken kunnen een rol spelen in het ondersteunen van nieuwe manieren waarop consumenten geld en tijd willen investeren, door te communiceren over een waardepropositie waarbij ze aansluiting vinden.

De Sustainable Finance Disclosure Regulation van de Europese Unie, die begin 2021 werd geïntroduceerd, wil de transparantie van duurzame financiële producten in een groeiende markt vergroten. En met succes, want er werd 56% van een recordbedrag van 199 miljard EUR geïnvesteerd in duurzame fondsen. Eén jaar eerder was dat 51%.

Over het rapport 
Het InSites Consulting 2022 Consumer Trends Rapport belicht 10 consumententrends, die zijn gekwantificeerd onder 15.771 consumenten in 17 markten: Australië, België, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, Hongkong SAR, Indonesië, Nederland, Filipijnen, Republiek Singapore, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Dit maakte het mogelijk om elke trend te scoren volgens de houding en het gedrag van de consument en te begrijpen waar een trend zich in zijn levenscyclus bevindt. Meer informatie over het rapport of de methodologie vindt u op www.insites-consulting.com/reports.

Content Research & Insights