News & Resources > Diversity & Inclusion

 1. iStock-1455182857.jpg
   News

  De toekomst is vrouwelijk: van gelijkheid naar innovatie

  • 29-01-24

  In de dynamiek van onze snel evoluerende wereld, doordrenkt van innovatie en vooruitgang, doemt een cruciale noodzaak op: de feminisering van onze maatschappij. Vaak blijft het gesprek beperkt tot de loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar de diepgewortelde kloof strekt zich uit tot essentiële domeinen zoals productontwerp, femtech en vrouwelijke gezondheidszorg.

   Content Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "De toekomst is vrouwelijk: van gelijkheid naar innovatie"
 2. Groep ouderen
   News Insight

  Houd je merk relevant voor nieuwe en toekomstige ouderen

  • 29-01-24

  Dit artikel belicht verschillende aspecten rond merkentrouw bij oudere generaties. Ontdek de sleutels tot succes.

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Houd je merk relevant voor nieuwe en toekomstige ouderen"
 3. Diversity and inclusion
   News

  Waarom een expliciete inclusieve campagne geen goed idee is

  • 14-09-23

  In een context waarin het begrip diversiteit snel evolueert, staan marketing en communicatie voor een grote uitdaging: authentieke inclusie. Het is geen modewoord, maar een middel om een steeds diverser publiek te bereiken. Meer weten? 

  Lees meer over "Waarom een expliciete inclusieve campagne geen goed idee is"
 4. DEI Workplace Marcom guide.jpg
   News Charter & Guideline

  De marcom sector stimuleert Diversity, Equity & Inclusie in hun bedrijven

  • 08-11-22

  UBA zet zich in om Diversity, Equity en Inclusion (DE&I) in de communicatiesector te bevorderen, in samenwerking met ACC, BAM, Creative Belgium en UMA. De 5 verenigingen bundelen hun krachten om de rol en het belang van DE&I in de hele sector te benadrukken en nodigen hun leden uit om deel uit te maken van dit engagement. Op die manier kunnen we samen een positieve impact creëren op de maatschappij.

   Brand Strategy
  Lees meer over "De marcom sector stimuleert Diversity, Equity & Inclusie in hun bedrijven"
 5. D&I in media.jpg
   News

  Is uw mediaplanning inclusief? (2/2)

  • 26-09-22

  Even belangrijk als de boodschappen die we uitzenden, is de drager waar ze te zien zijn. Media vormen bij inclusieve communicatie dus een belangrijke pijler. De keuzes die we maken bij het kopen van media spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van diversiteit en inclusie in ons medialandschap.

   Media
  Lees meer over "Is uw mediaplanning inclusief? (2/2)"
 6. D&I in media.jpg
   News

  Is uw mediaplanning inclusief? (1/2)

  • 16-09-22

  Even belangrijk als de boodschappen die we uitzenden, is de drager waar ze te zien zijn. Media vormen bij inclusieve communicatie dus een belangrijke pijler. De keuzes die we maken bij het kopen van media spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van diversiteit en inclusie in ons medialandschap.

   Media
  Lees meer over "Is uw mediaplanning inclusief? (1/2)"
 7. Gen Z sunglasses inclusion.jpg
   News

  Hoe kijkt generatie Z naar diversiteit?

  • 04-07-22

  Gen Z is de meest diverse generatie en dat beperkt zich niet tot etnische achtergrond. Post-millennials zijn niet bang om maatschappelijke thema's aan te snijden en met gendernormen nemen ze het niet te nauw. Belgisch sportjournalist Aster Nzeyimana zei onlangs nog in DS Weekblad dat "de macho's van hun voetstuk zijn gevallen". Hij verwees daarmee naar de opkomst van de 'antimacho', een meer non-binaire voorstelling van schoonheid die het hart van generatie Z heeft veroverd. Als geen ander uit generatie Z zich in in elkaar overvloeiende gendergrenzen, etnische diversiteit, niet-traditionele relaties, andersvaliden en ga zo maar door.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe kijkt generatie Z naar diversiteit?"
 8. community.jpg
   News

  Van customer-centric naar community-centric

  • 04-07-22

  Een inclusieve werkplek zorgt voor een beter consumenteninzicht en een betere consumentenreflectie en helpt merken zich als dusdanig beter positioneren. Duidelijk? Niet voor iedereen. PUB laat daarom het woord aan Havas, TBWA, Happiness en 20Something. En zij willen koste wat kost bewijzen dat merken en bureaus weldegelijk inspanningen leveren op dit gebied.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Van customer-centric naar community-centric"
 9. Diversity.jpg
   News

  Marktonderzoek met aandacht voor D&I leidt tot effectievere reclame

  • 28-06-22

  Merken wordt vaak verweten dat ze de realiteit van de samenleving niet voldoende zouden weerspiegelen. Inderdaad, het tonen van slanke, blanke mensen was lang de norm in reclamecampagnes. Intussen is er al heel wat aan het evolueren, maar niet alle merken staan voldoende stil bij het effect van hun communicatie op de individuele consument. In dit artikel bekijken we het thema vanuit de hoek van het marktonderzoek en geven we enkele “best practices” over hoe ook marktonderzoek kan bijdragen tot de effectiviteit van reclame.

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Marktonderzoek met aandacht voor D&I leidt tot effectievere reclame"
 10. Screenshot 2022-06-09 at 15.46.22.png
   News Member case

  Merken & Sustainabilty: Member case Matexi

  • 10-06-22

  In deze reeks rond Environmental Sustainability laten we onze leden aan het woord. Wat zijn hun ambities op dit vlak? Wat realiseren ze concreet? Welke tips geven ze mee? We stelden enkele vragen over de aanpak van Matexi aan Marie-Ann De Wilde, Marketing Manager

   Brand Strategy
  Lees meer over "Merken & Sustainabilty: Member case Matexi"
 11. Ikea_revivre.png
   News Member case

  Merken & Sustainability: Member case Ikea

  • 16-05-22

  In deze reeks rond Environmental Sustainability laten we onze leden aan het woord. Wat zijn hun ambities op dit vlak? Wat realiseren ze concreet? Welke tips geven ze mee? We stelden enkele vragen over de aanpak van Ikea aan Gregory Bauduin, Marketing Manager.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Merken & Sustainability: Member case Ikea"
 12. viessmann.png
   News Member case

  Merken & Sustainability: Member case Viessmann

  • 19-04-22

  Het hoeft geen betoog meer dat Sustainability hoog op de agenda staat bij UBA. In deze reeks rond Environmental Sustainability laten we onze leden aan het woord. Wat zijn hun ambities op dit vlak? Wat realiseren ze concreet? Welke tips geven ze mee? We stelden enkele vragen over de aanpak van Viessmann aan Niels Vermylen, Marcom Manager.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Merken & Sustainability: Member case Viessmann"
 13. Screenshot 2022-03-25 at 11.22.01.png
   News

  Diversity & Inclusion Guide: “Weg met de bingo-diversiteit”

  • 28-03-22

  De Diversity & Inclusion Guide van UBA, UMA, ACC en VIA telt 12 stappen  voor een diversiteits- en inclusiebeleid, van creatief proces en merkpositionering tot campagneresultaten. PUB gaat hierover in gesprek met Yasmien Naciri (LDV) en Catherine Castille (Bonka Circus)

  Lees meer over "Diversity & Inclusion Guide: “Weg met de bingo-diversiteit”"
 14. foto upgrade estate.PNG
   News Member case

  Merken & Sustainability: Member case Upgrade Estate

  • 25-03-22

  Het hoeft geen betoog meer dat Sustainability hoog op de agenda staat bij UBA. In deze reeks rond Environmental Sustainability laten we onze leden aan het woord. Wat zijn hun ambities op dit vlak? Wat realiseren ze concreet? Welke tips geven ze mee? We stelden enkele vragen over de aanpak van Upgrade Estate aan Nele Van Damme, co-CEO en founder. Nele ontving in februari de Award "Sustainability Professional 2022"

   Brand Strategy
  Lees meer over "Merken & Sustainability: Member case Upgrade Estate"
 15. Isabelle M_color.jpg
   News Charter & Guideline

  Verzamel relevante inzichten voor uw inclusieve strategie - de 3 tips van Kantar

  • 21-02-22

  In onze nieuwe guideline "Diversity & Inclusion Guide" doorlopen we de 12 stappen van het creatieve proces en de merkpostionering tot de campagneresultaten. Samen met ACC, UMA en PUB belichten we elke maand 1 van de 12 stappen. Stap 2: Strategic Insight & Data.

   Research & Insights
  Lees meer over "Verzamel relevante inzichten voor uw inclusieve strategie - de 3 tips van Kantar"
 16. Silvia Wiesner_Unilever_Landscape.jpg
   News Charter & Guideline

  Hoe pakt Unilever diversiteit en inclusie aan? Door te tonen, uit te leggen en te inspireren - interview Silvia Wiesner

  • 25-01-22

  In onze nieuwe guideline "Diversity & Inclusion Guide" doorlopen we de 12 stappen van het creatieve proces en de merkpostionering tot de campagneresultaten. Samen met ACC en PUB zullen we elke maand 1 van de 12 stappen belichten. Op die manier willen we het topic Diversity & Inclusion vooraan op de agenda zetten en concreet maken. Stap 1: de Business & Brand Challenge. 

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe pakt Unilever diversiteit en inclusie aan? Door te tonen, uit te leggen en te inspireren - interview Silvia Wiesner"
 17. 2021-special-olympics-belgium.jpg
   News

  Effie Case Special Olympics Belgium: The road to sustained success

  • 20-01-22

  Tijdens het Effie Effectiveness Forum van 30 september 2021 lichtten de 22 finalisten hun winnende Effie case toe. UBA mag aan haar leden een selectie van 5 inspirerende cases aanbieden. De komende 5 weken laten wij daarom telkens een winnaar aan het woord die zijn of haar case voor u toelicht. Ontdek deze week de geheimen van de case "the road to sustained success" van Special Olympics Belgium. Naast een Gold was deze case goed voor een Grand Sustained Award, als gevolg van het langetermijnsucces dat dit merk op het Effie-podium boekt.

   

   Media Brand Strategy
  Lees meer over "Effie Case Special Olympics Belgium: The road to sustained success"
 18. MiriRodriguez_quote.jpg
   News

  UBA Trends Day: Trends in Branding. Storytelling for Influence

  • 08-01-22

  U werkt voor een merk. U bent zelf ook een merk. Storytelling is een erg krachtige business tool in dit digitale tijdperk en levert een meerwaarde voor zowel uw brand als uw personal branding. 

   Content Media Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "UBA Trends Day: Trends in Branding. Storytelling for Influence"
 19. Diversity & Inclusion.png
   Insight Survey

  Diversity & Inclusion: waar staan we in de Belgische marketing sector?

  • 16-12-21

  In het land der blinden is eenoog koning
  De D&I Census peilt naar de status van diversiteit en inclusie binnen de marketing- en communicatiebranche. De Belgische resultaten werden recent bekend gemaakt. Het onderzoek brengt belangrijke uitdagingen aan het licht op het gebied van gezinssituatie, leeftijd en geslacht, maar ook geaardheid, etniciteit en handicap. Op veel vlakken is er nog altijd sprake van discriminatie en ongelijkheid in de wereld, ook in de Belgische marketingindustrie.

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Diversity & Inclusion: waar staan we in de Belgische marketing sector?"
 20. D&I_4_Diversity Pitch-1268719270.jpg
   News Charter & Guideline

  Nieuwe Guideline: Maak werk van diversiteit en inclusie in het creatieve proces

  • 16-12-21

  Diversiteit en Inclusiviteit: iedereen in de marketingwereld heeft er de mond van vol en beseft dat we er dringend werk van moeten maken. Weinigen weten hoe ze er concreet aan moeten beginnen. Met de “Diversity & Inclusion Guide willen UBA, ACC en UMA u hiermee graag helpen.

  Lees meer over "Nieuwe Guideline: Maak werk van diversiteit en inclusie in het creatieve proces"
 21. 32_GlobalDEICensus_V5.jpg
   News Survey Announcement

  Neem deel aan de allereerste wereldwijde meting van diversiteit en inclusie in de marcomsector

  • 21-06-21

  De drie sectorverenigingen UBA, ACC en UMA moedigen de marcomsector aan deel te nemen aan het wereldwijde onderzoek naar diversiteit en inclusie, op initiatief van de World Federation of Advertisers (WFA).

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Neem deel aan de allereerste wereldwijde meting van diversiteit en inclusie in de marcomsector"
 22. Diversity & inclusion.jpg
   News

  Automatisatie bedreigt inclusie, diversiteit & integratie

  • 10-08-20

  Automatisatie en het toenemend gebruik en belang van algoritmes, AI en machine learning houdt een risico in op vlak van inclusie, etnische en genderdiversiteit en sociale integratie in bedrijven en maatschappij. En dus ook een risico op imago- of merkschade. Een risico dat veel adverteerders misschien vaak niet correct inschatten.

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Automatisatie bedreigt inclusie, diversiteit & integratie"
 23. inclusion.png
   News

  WFA publiceert gids voor diversiteit en inclusie

  • 04-05-20

  Diversiteit en inclusie in marketing en communicatie zijn een prioriteit voor UBA en WFA. En dat is vooral nu het geval. Tijden zijn moeilijk voor iedereen, maar we zien dat ze voor minderheden nog moeilijker kunnen zijn.

  Lees meer over "WFA publiceert gids voor diversiteit en inclusie"
 24. UN_Women_Partner_UBA.png
   News Announcement

  UBA partner van UN Women 'Unstereotype Alliance'

  • 06-06-19

  New York, 5 juni 2019 -  Op de hoofdzetel van de United Nations in New York werd UBA officieel als partner aanvaard van de 'Unstereotype Alliance'.

  Lees meer over "UBA partner van UN Women 'Unstereotype Alliance'"
 25. Dalilla-Jozephie-TrendsDayUBA.jpg
   3 questions

  Dalilla Hermans en Jozefien Daelemans over unstereotype advertising

  • 29-04-19

  "Probeer zo breed mogelijk te denken en je eigen denkkaders uit te dagen. Dat is belangrijk. Word je ervan bewust dat je blinde vlekken hebt. Dan kun je er iets aan veranderen. Dat is de hele kern."

   Brand Strategy
  Lees meer over "Dalilla Hermans en Jozefien Daelemans over unstereotype advertising"
 26. Joelle Desterbecq_CSA.jpg
   Opinion

  Unstereotype Communication bij CSA: Gelijkheid, diversiteit en inclusie

  • 25-03-19

  Gelijkheid, diversiteit en inclusie vormen de rode draad in de dagelijkse activiteiten van de CSA. Het zijn drie kernwaarden op basis waarvan de diensten van audiovisuele media worden gecontroleerd of gereguleerd, maar die eveneens een rol spelen in de verschillende activiteiten in de nasleep van die controle. Zo komt het dat in de onderzoeken van de CSA zoveel aandacht wordt besteed aan gelijkheid, diversiteit en inclusie, die de drijvende kracht vormen achter haar politiek van internationale samenwerking, sensibilisering en dialoog met andere actoren in de sector. Een opinie door Joëlle Desterbecq.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Unstereotype Communication bij CSA: Gelijkheid, diversiteit en inclusie"
 27. Dorien aerts Microsoft.jpg
   Opinion

  Unstereotype Communication bij Microsoft: When everybody plays, we all win

  • 18-03-19

  « Empower every person and organisation on this planet to achieve more », is de missie van Microsoft. 

   Brand Strategy
  Lees meer over "Unstereotype Communication bij Microsoft: When everybody plays, we all win"
 28. De Lijn2.png
   Opinion

  Unstereotype Communication bij De Lijn: van reiziger tot medewerker

  • 11-03-19

  "We geloven dat diversiteit een rijkdom is. Het helpt om beter de uiteenlopende vragen en wensen van onze reizigers te kennen."

   Brand Strategy
  Lees meer over "Unstereotype Communication bij De Lijn: van reiziger tot medewerker"
 29. diversity.jpg
   News Position Paper Charter & Guideline Insight

  UBA publiceert charter "Unstereotype Communication"

  • 29-01-19

  UBA wil werk maken van diversiteit en inclusie in communicatie. De cijfers liegen er niet om. Eén Belg op vijf heeft een migratieachtergrond, het aandeel hoogopgeleide vrouwen overtreft stilaan het aantal hoogopgeleide mannen, en de ouderdomspiramide staat op z’n kop. De samenleving is de afgelopen decennia met andere woorden drastisch veranderd. Toch worden deze veranderingen vandaag nog te weinig weerspiegeld in reclameboodschappen.

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "UBA publiceert charter "Unstereotype Communication""