News & Resources > Brand Strategy

 1. Alcohol
   News

  De alcoholsector lanceert een nieuwe educatieve boodschap

  • 27-02-24

  Het Communicatie Centrum lanceert, in samenwerking met UBA, de federaties van de Belgische Brouwers en Vinum Et Spiritus, Comeos, Horeca Vlaanderen, Horeca Wallonië en Horeca Brussel, een nieuwe educatieve boodschap die binnenkort moet verschijnen in commerciële communicatie voor alcoholhoudende dranken. Ontdek hoe UBA bijdraagt tot een versterking van zelfregulering voor verantwoorde alcoholconsumptie.

   Brand Strategy
  Lees meer over "De alcoholsector lanceert een nieuwe educatieve boodschap"
 2. Ken Hughes - UBA Trends Day
   News

  Taylormaking: een nieuw tijdperk voor moderne marketing

  • 19-02-24

  Op 25 april 2024 staat Ken Hughes opnieuw op het podium van de UBA Trends Day in de ING Arena. Hij veroverde vorig jaar onze harten en werd verkozen tot topspreker van de UBA Trends Day 2023. Het topic van zijn keynote van dit jaar? Trends in Branding! Hoe win je als merk de race naar relevantie en leg je een connectie met je consument? Hieronder alvast een voorsmaakje. 

  Interesse om hem live aan het werk te zien? Schrijf je dan nu in voor de UBA Trends Day. Tot en met 15 maart geldt er een Early Bird korting.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Taylormaking: een nieuw tijdperk voor moderne marketing"
 3. Recession monitor
   News

  Hoe heeft het consumptiegedrag van de Belg zich ontwikkeld in 2023?

  • 05-02-24

  Na het post-covid compensatiegedrag hakten de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne behoorlijk in op het uitgavepatroon van de Belg. Gedurende een jaar volgde GroupM met de Recession Monitor het bestedingspatroon van de Belgen voor 42 categorieën. Tweewekelijks werden 1000 Belgen bevraagd en in totaal werden, in de periode februari 2023 tot en met december 2023, 23.000 interviews uitgevoerd bij een representatief staal van de Belgische bevolking tussen 18 en 79 jaar oud. Een hele boterham dus. Wat zijn nu de voornaamste conclusies na 1 jaar Recession Monitor? 

   Content Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe heeft het consumptiegedrag van de Belg zich ontwikkeld in 2023?"
 4. EU legislation greenwashing
   News

  Het nieuwe Europese voorstel over greenwashing

  • 31-01-24

  Op 17 januari stemde het Europees Parlement over het voorstel voor een richtlijn om de daadkracht van de consument te vergroten in het kader van de overgang naar een groene economie (Empowering Consumers for the Green Transition), een belangrijk initiatief van de Europese Commissie tot herziening van de Europese richtlijn betreffende oneerlijke handelspraktijken (UCPD) in verband met greenwashing.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Het nieuwe Europese voorstel over greenwashing"
 5. Vraag van de week - beeld.jpg
   News Vraag van de week Video

  Hoe identificeer en bouw ik een sterk merk?

  • 31-01-24

  Aan het woord, Evert Van den Broeck. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Hoe identificeer en bouw ik een sterk merk?"

  Brand Strategy 5 playbutton

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe identificeer en bouw ik een sterk merk?"
 6. iStock-1455182857.jpg
   News

  De toekomst is vrouwelijk: van gelijkheid naar innovatie

  • 29-01-24

  In de dynamiek van onze snel evoluerende wereld, doordrenkt van innovatie en vooruitgang, doemt een cruciale noodzaak op: de feminisering van onze maatschappij. Vaak blijft het gesprek beperkt tot de loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar de diepgewortelde kloof strekt zich uit tot essentiële domeinen zoals productontwerp, femtech en vrouwelijke gezondheidszorg.

   Content Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "De toekomst is vrouwelijk: van gelijkheid naar innovatie"
 7. Groep ouderen
   News Insight

  Houd je merk relevant voor nieuwe en toekomstige ouderen

  • 29-01-24

  Dit artikel belicht verschillende aspecten rond merkentrouw bij oudere generaties. Ontdek de sleutels tot succes.

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Houd je merk relevant voor nieuwe en toekomstige ouderen"
 8. JEP campaign.png
   News

  Nieuwe JEP-campagne zet zelfregulering in the spotlight

  • 23-01-24

  Het Communicatie Centrum lanceert deze week een ambitieuze campagne met als hoofddoel de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) bekender te maken bij het grote publiek.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Nieuwe JEP-campagne zet zelfregulering in the spotlight"
 9. Trendrapport 2024
   News

  Duurzaamheid is niet langer voldoende

  • 16-01-24

  Koffiemerk Ray & Jules roostert koffiebonen met zonne-energie, Ikea België verkoopt plantaardige hotdogs, of ‘plantdogs’ en Mic Mac Minuscule – die geboortelijsten samenstelt met hippe, tweedehands kinderspullen – ziet de aanvragen jaar na jaar stijgen. Duurzame, of ‘sustainable’ initiatieven zijn niet meer weg te denken en worden enthousiast omarmd door bedrijven en consumenten. Toch toont een recente studie door Human8 aan dat 75%* van de consumenten in Europa bezorgd is over de toekomst van onze wereld. Een focus op ‘duurzaamheid’ of ‘sustainability’ is niet langer voldoende om het welzijn van huidige en toekomstige generaties veilig te stellen. 70%* vindt dat we verder moeten gaan dan ‘sustaining’, of het 'behouden' van onze natuur en sociale omgeving en actief moeten overgaan tot het 'herstellen' van de aangerichte schade. Dit betekent dat we op een regeneratieve manier moeten gaan denken over de economische, sociale en ecologische aspecten van ons bestaan. Maar hoe bekomen we die positieve verandering?

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Duurzaamheid is niet langer voldoende"
 10. Innovation vitality.jpg
   News

  Innovatievitaliteit: de moeite meer dan waard

  • 15-01-24

  Zwerft Bigfoot rond in de bergen? Wat houdt zich schuil onder het oppervlak van Loch Ness? Loopt 95% van alle innovaties spaak? 

  U hoeft geen kenner van legendes te zijn om al eens van bovenstaande verhalen te hebben gehoord – op de speelplaats, op een feestje, via de vriend van een vriend. Maar wie al een tijdje meedraait in de innovatiebusiness, kijkt misschien wel op van die vaak genoemde statistiek over innovaties in dat lijstje. Ondanks verwoede pogingen om die stelling te ontkrachten, blijft ze hardnekkig voorbestaan. En de sector lijkt ze voor waar aan te nemen. Dus: zijn de slaagkansen van innovatie écht zo dramatisch?

   Brand Strategy
  Lees meer over "Innovatievitaliteit: de moeite meer dan waard"
 11. Creating spaces for brands to grow.png
   News

  Wat kan u van ons verwachten in 2024?

  • 09-01-24

  Ook in 2024 staat u wellicht voor een pak uitdagingen. UBA staat voor u klaar zodat u zich kan toeleggen op het uitbouwen van uw merk. U kan op ons rekenen voor inspiratie en ondersteuning.

   Data & Technology Content Media Brand Strategy
  Lees meer over "Wat kan u van ons verwachten in 2024?"
 12. Toekomst
   News

  Voorbij de hype: De toekomst van AI marketing in het post-ChatGPT tijdperk

  • 18-12-23

  Het is een feit dat de digitale marketeer van vandaag niet langer zweert bij koffie en creatieve brainstormsessies alleen. Nee, de nieuwe beste vriend van de content kunstenaar is een AI-assistent, en ChatGPT speelt daarin de hoofdrol.
  Veel marketeers hebben de overstap naar AI gemaakt, maar sommigen blijven sceptisch en terughoudend. De vraag is niet of, maar wanneer zij de sprong wagen, want wie nu niet meedoet, loopt het risico dat concurrenten het voordeel van deze technologie wel zullen benutten. Na de initiële hype rond ChatGPT, is het nu tijd voor digitale marketeers om actie te ondernemen en gefocust te blijven. In deze snel veranderende wereld is stilstaan simpelweg geen optie.

   Data & Technology Content Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Voorbij de hype: De toekomst van AI marketing in het post-ChatGPT tijdperk"
 13. Europ-AI-Act-UBA.jpg
   News

  De nieuwe Europese AI Act

  • 13-12-23

  Nu verwacht wordt dat de Europse AI Act ergens in 2025 in werking zal treden, geven we hier in grote lijnen de opkomende regelgeving en de belangrijkste punten mee die u al kunt verwerken in uw communicatie- en marketingstrategieën in verband met het gebruik van AI.

   Data & Technology Brand Strategy
  Lees meer over "De nieuwe Europese AI Act"
 14. TomVanMierlo.jpg
   News

  Verbeter uw bedrijfsprocessen met AI

  • 13-12-23

  In een wereld waar de technologie niet stilstaat, verrees AI als een krachtige tool met het potentieel om onze manier van problemen oplossen en waarde creëren ingrijpend te veranderen. Maar hoe moeten we echt tegen AI aankijken? En hoe kunnen we de gimmick achter ons laten en AI inzetten om onze bedrijfsprocessen een meerwaarde te geven? In een "60 minutes" sessie deelde Tom Van Mierlo, strategy lead & partner bij iO, zijn ideeën en kennis ter zake en legde hij de mogelijkheden van AI bloot.

   Data & Technology Content Brand Strategy
  Lees meer over "Verbeter uw bedrijfsprocessen met AI"
 15. Carbon calculator - CommToZero.jpg
   News

  Bereken gratis de CO2-impact van uw campagnes

  • 12-12-23

  UBA kondigt vandaag de lancering aan van twee koolstofcalculatoren die speciaal zijn ontwikkeld voor de Belgische markt, in samenwerking met CommToZero en Co2logic, de Belgische tak van South Pole. Met de Media Carbon Calculator en de Production Carbon Calculator stelt België als eerste Europese land twee berekeningstools ter beschikking die de standaard zijn voor de markt.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Bereken gratis de CO2-impact van uw campagnes"
 16. Vraag van de week - beeld.jpg
   News Vraag van de week Video

  Hoe kunt u de customer journey gebruiken in uw marketingplan?

  • 30-11-23

  Aan het woord, Clo Willaerts, Digital Marketing Expert. Deze video maakt deel uit van de UBA Traning 24/7 video-opleiding "Hoe de customer journey benutten voor digital marketing"

  Customer Journey Playbutton

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe kunt u de customer journey gebruiken in uw marketingplan?"
 17. Working together
   News

  Hoe helpt UBA merken om op een duurzame en ethische manier te communiceren?

  • 21-11-23

  UBA heeft als missie om adverteerders te vertegenwoordigen en een creatief, innovatief en transparant ecosysteem te bevorderen om u te helpen sterke en duurzame merken te bouwen. Hieronder enkele zaken waaraan UBA in 2023 heeft bijgedragen.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe helpt UBA merken om op een duurzame en ethische manier te communiceren?"
 18. Duurzaam gedrag
   News

  Hoe kunnen merken duurzame consumptiekeuzes aanmoedigen?

  • 20-11-23

  Fred Dorsimont, medeoprichter en CEO van Behaven, sprak onlangs op UBA over de mogelijkheden voor merken om duurzame consumptiekeuzes te stimuleren. Eerst als onderdeel van een 60 minutes en daarna tijdens een Master Class. Hieronder de belangrijkste punten die Fred deelde.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe kunnen merken duurzame consumptiekeuzes aanmoedigen?"
 19. Working together
   News

  Hoe vertegenwoordigt en verdedigt UBA merken?

  • 20-11-23

  De UBA lobbyt op het gebied van zelfregulering, gegevensbescherming en de CIM.

   Data & Technology Media Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe vertegenwoordigt en verdedigt UBA merken?"
 20. Klantgericht - Steven
   News Insight

  3 tips om uw bedrijf klantgerichter te maken

  • 17-11-23

  Klanten centraal zetten wordt steeds belangrijker. Steven Van Belleghem deelt met u een eenvoudige, maar toch uiterst doeltreffende tips om de klantervaring naar een hoger niveau te tillen. 

   Brand Strategy
  Lees meer over "3 tips om uw bedrijf klantgerichter te maken"
 21. Content Creation
   News

  Artificiële intelligentie en contentcreatie: menselijke expertise blijft onmisbaar

  • 19-10-23

  Hoe kan artificiële intelligentie het maken van content herdefiniëren? Dat was het onderwerp van de Expert Community Content op 12 oktober. Twee experten, Damien d'Ostuni van Wavemaker en Jef De Busser van Head Office, deelden hun visie en gaven zo meer inzicht in deze nieuwe vorm van contentcreatie.

   Content Brand Strategy
  Lees meer over "Artificiële intelligentie en contentcreatie: menselijke expertise blijft onmisbaar"
 22. Ledenstudie
   News Insight

  Hoe het Ritz-Carlton hotel de klant voorop stelt

  • 10-10-23

  Eén van de mooiste voorbeelden van bedrijven die hun personeel het initiatief geven om snel beslissingen in het voordeel van hun klanten te nemen, is de fenomenale '2000 dollar'-regel van het Ritz-Carlton: iedere medewerker mag klanten compenseren en verrassen voor een bedrag tot 2.000 USD.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe het Ritz-Carlton hotel de klant voorop stelt"
 23. Vraag van de week - beeld.jpg
   News Vraag van de week Video

  Hoe een merk positioneren in een concurrentiële markt?

  • 08-10-23

  Aan het woord, Evert Van den Broeck van Wunderman Thompson. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Hoe identificeer en bouw ik een sterk merk?"

  Brand Strategy 6 Playbutton

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe een merk positioneren in een concurrentiële markt?"
 24. Wim Vermeulen_small.jpg
   News

  Hoe de 'Real Beauty' campagne van Dove uit 2004 steeds een inspiratie is voor marketers

  • 08-10-23

  Tijdens de tweede 60 minutes sessie van de UBA reeks over duurzaamheid besprak Wim Vermeulen enkele factoren die kunnen bijdragen aan het versterken van de motivatie om duurzame producten te verkiezen en een bepaald merk te overwegen. Ontdek waar Wim het over had.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe de 'Real Beauty' campagne van Dove uit 2004 steeds een inspiratie is voor marketers"
 25. Thomas Kolster - 60 minutes
   News

  Geëngageerde merken als katalysatoren voor duurzame transitie

  • 23-09-23

  In de eerste sessie van de UBA reeks over duurzaamheid besprak Thomas Kolster hoe u zich als merk kan onderscheiden en duurzaam gedrag kunt stimuleren. Kolster, een pionier op het gebied van purpose, pleit voor een nieuwe mindset die mensen de leiding geeft over verandering.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Geëngageerde merken als katalysatoren voor duurzame transitie"
 26. Thomas Kolster
   News

  Kan marketing de wereld redden? Thomas Kolster legt uit

  • 22-08-23

  Op 19 oktober staat Thomas KolsterMr Goodvertising en marketingactivist, op het podium van het Orbit by PUB XP* evenement. Sinds 2018 wil Orbit by PUB XP de markt verenigen rond essentiële en vooral duurzame waarden. Het onderwerp van dit jaar? Consumentengedrag. Willen uw klanten duurzame en lokale producten? Wat houdt een duurzame consument bezig? Hoe is het consumptiegedrag veranderd? En vooral: hoe (niet) communiceren over duurzaamheid? Oftewel: Consumer behaviour in a green economy.
  Hieronder alvast een voorproefje waarover Thomas Kolster het op 19 oktober zal hebben.

   Brand Strategy
  Lees meer over "Kan marketing de wereld redden? Thomas Kolster legt uit"
 27. Vraag van de week - beeld.jpg
   News Vraag van de week Video

  Hoe kan u helpen een innovatie te lanceren?

  • 21-08-23

  Aan het woord, John Metselaar van Solvay Business School. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Hoe creëer ik succesvolle innovaties voor mijn merk?"

  Innovation Strategy 4 - playbutton

   Brand Strategy
  Lees meer over "Hoe kan u helpen een innovatie te lanceren?"
 28. TikTok
   News

  TikTok, een onmisbare tool in uw mediastrategie?

  • 27-06-23

  Tijdens de laatste UBA Expert Community Content, die plaatsvond op 14 juni, werd bijzondere aandacht besteed aan de evolutie van TikTok en de impact ervan op het sociale medialandschap.

   Content Media Brand Strategy
  Lees meer over "TikTok, een onmisbare tool in uw mediastrategie?"
 29. Vraag van de week - beeld.jpg
   News Vraag van de week Video

  Wat maakt een merk succesvol?

  • 15-06-23

  Aan het woord, Evert Van den Broeck van Wunderman Thompson. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Hoe identificeer en bouw ik een sterk merk?"

  Brand Strategy 3 playbutton

   Brand Strategy
  Lees meer over "Wat maakt een merk succesvol?"
 30. Sustainability study WFA Kantar.jpg
   News

  Marketing als motor voor duurzame verandering

  • 05-06-23

  Marketing gaat niet snel genoeg als het gaat om duurzaamheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van de World Federation of Advertisers (WFA) in samenwerking met Kantar's Sustainable Transformation Practice. Om de kloof tussen intentie en actie te overbruggen, lanceert de WFA "Sustainable Marketing 2030".

   Research & Insights Brand Strategy
  Lees meer over "Marketing als motor voor duurzame verandering"