La génération Z à l'assaut des cryptomonnaies

NFT.jpg

Alors qu’elle grandit dans l’héritage de la crise financière de 2008 et dans le contexte de la récession due au COVID-19, la Gen Z entend bien écrire ses propres règles en matière d’argent. 50 % des Belges de la génération Z aimeraient créer leur entreprise et prendre ainsi leur avenir en main. Contrairement aux Millennials, ils sont pourtant motivés plus par la passion que par la réussite. Flirtant avec les algorithmes de TikTok et de YouTube, cette génération transforme son jeu social en un plan d’affaires en un minimum de temps. Mais ces post-milléniaux se forment également à la planification financière et ont hâte de faire fructifier leur argent.

Qu’attend la génération Z des marques dans cet espace ? Dans ce dernier article d’une série de trois, nous allons ausculter l’état d’esprit financier de la Gen Z et le rôle des marques dans ce contexte.

Gen Z wil zijn eigen geldregels stellen

Belgische Zoomers zijn de generatie die het intensiefst investeert, met bijna twee op drie die het afgelopen jaar geld investeerden. Hun investeringsportefeuille wordt gedomineerd door traditionele producten zoals aandelen en onderwijsfondsen, maar toch ziet Gen Z ook potentieel in kunst, luxeproducten en sportmode, en in nieuwe investeringsfondsen als cryptomunten en NFT's. 22% van Gen Z denkt dat NFT's fysieke kunstwerken op termijn zullen verdringen en 32% wil zelfs betaald worden of een uitkering krijgen in cryptomunten. Quick België sprong op de kar van die groeiende populariteit van NFT's in een campagne ter gelegenheid van de 50e verjaardag van zijn iconische Giant-saus. Het recept is een van de best bewaarde geheimen van het merk, maar voor de gelegenheid besloot Quick het te veilen in de vorm van een NFT. CEO Kevin Derycke nam het recept op in een geluidsdichte opnamestudio en het beeld van het geluid werd vervolgens verkocht als NFT. Toch blijft het recept nog steeds een geheim, aangezien het onmogelijk is om het beeld van een geluidsgolf te ontcijferen en weer om te zetten naar het oorspronkelijke geluid. Derycke: "Belgen smeken ons al 50 jaar lang om te onthullen hoe we onze Giant-saus maken. Dankzij de NFT-technologie is het recept nu als kunstwerk verkocht aan een Giant-liefhebber. Deze actie is zonder enige twijfel de kers op de taart van onze 50e verjaardag!"

De opkomst van finfluencers

Gen Z is de eerste generatie waarvan de leden al zo jong zo financieel geletterd zijn. In België geeft 49% van Gen Z aan dat zijn interesse in financiële planning en/of investering de afgelopen twee jaar is toegenomen. In plaats van dure lessen over zakendoen te volgen, leert deze generatie alles gewoon online. Bijvoorbeeld door op sociale media financiële influencers – finfluencers dus – te volgen voor hun financieel advies. Zo ontpopte Charlotte Van Brabander, de eerste professionele vrouwelijke pokerspeler in België, zich als veelbelovende influencer en geldcoach. Ze maakt deel uit van de FIRE-beweging: 'Financial Independence, Retire Early' (NL: financiële onafhankelijkheid, vroeg met pensioen). Via Instagram en TikTok deelt ze met de hashtag #slimsparen tips & trucs over hoe je je geld kunt laten renderen.

Wat betekent dat voor merken?

Gen Z verwacht van merken ondersteuning voor haar financiële veerkracht aan de hand van toegankelijk en werkbaar advies. En dat is precies wat Rise – een geldapp voor tieners die wordt beheerd door ouders – doet. Het merk heeft zich tot doel gesteld om een financieel vaardige generatie te creëren – niet door hen te zeggen wat ze moeten doen, maar door hen te helpen om het zelf te doen in een veilige omgeving. De filosofie van het merk gaat uit van het principe 'al doende leert men', waarbij tieners worden aangemoedigd om zelf te beslissen of ze hun geld willen uitgeven, sparen of zelfs investeren. Bedoeling daarvan is uiteindelijk om hen financieel verantwoordelijk en veerkrachtig te maken. Bij Rise kunnen ze zich niet in de schulden werken of meer uitgeven dan ze bezitten, en bovendien voorziet de app de mogelijkheid voor ouders om in te grijpen, zodat de tieners worden aangemoedigd om te experimenteren zonder dat het risico te groot is. Het merk focust op vier pijlers: uiteraard geld uitgeven, sparen en investeren, maar ook het zorgaspect is niet uit de mix weg te denken. Daarbij gaat het om aandacht voor duurzame ontwikkeling. In de wereld van de financiële transacties gaat iedere aankoop gepaard met een 'verborgen' impact op de planeet, en Rise helpt tieners om zich daarvan bewust te worden.

Over het rapport

Het rapport ‘Ready for the Zoomers’ van InSites Consulting is gebaseerd op internationaal kwantitatief onderzoek bij 1.104 mensen die de vier grootste generatiegroepen vertegenwoordigen – Gen Z, Gen Y, Gen X en de babyboomers. In het rapport geven we inzicht in de houding en het gedrag van generatie Z, en hoe hun gedrag verschilt van vorige generaties. Meer informatie over het rapport en de toegepaste methode.

Research & Insights Brand Strategy