“Print is haute couture, digital is prêt-à-porter”

FotoJuanSenor.png

Hij is allicht de grootste expert in magazine media-innovaties. Juan Señor, Partner bij de Britse Innovation Media Consulting Group, heeft een duidelijke boodschap voor adverteerders. “De kans is groter dat je door de bliksem geraakt wordt dan dat je op een banner klikt.”

U houdt al jaren het internationale medialandschap in de gaten via uw werk als consultant en als (mede)auteur van het Innovation in Magazine Media Report. Welk advies zou u adverteerders geven op basis van uw ervaring en inzichten?

Advertising hanteert momenteel een fout business model: zoveel mogelijk mensen bereiken om er een paar aan te zetten tot kopen. Vergelijk het met het openen van een geweldige beach bar op Ibiza. Dagelijks komen er duizend mensen langs, maar slechts 10 kopen er een cocktail. Dat klopt toch niet?

Adverteerders moeten andere KPI’s naar voor schuiven. Ze moeten van ‘clicks’ naar ‘clocks’ gaan. Time spent moet de belangrijkste parameter zijn. Terwijl de kans groter is dat je door de bliksem geraakt wordt dan dat je op een banner klikt, is de waarde die lezers aan hun magazinemerk hechten een bewezen troef. We hebben dan ook een nieuwe formule uitgewerkt om vanuit ‘time spent’ het effect van een campagne te berekenen. 

Display advertising en printadvertenties kunnen hierin een rol spelen, als ze niet worden afgerekend op de actie die de consument erna onderneemt, maar wel op de evolutie van de merkwaarden. Daarnaast zie ik ook een mooie plek weggelegd voor native advertising.

Welke belangrijke innovaties ziet u in de mediawereld?

Laat ik het even omdraaien. Mediabedrijven moeten sterk investeren in digitale technologie: een goede CMS, een snelle website… Uitgevers moeten bovendien print positioneren als haute couture, terwijl digital prêt-à-porter is. Ze kunnen nog meer premium worden: dikker, en als gevolg daarvan minder vaak verschijnen. Zo kan je de prijs verhogen. Een goed vrouwenblad of een gespecialiseerd magazine mag gerust 15 à 17 euro kosten. Minder mensen zullen het kopen, maar dat is geen probleem want zij die het kopen, zijn mensen die een nauwere band met je blad hebben en gerust meer willen betalen. Waardoor ze relevanter zijn voor adverteerders.

Magazines moeten de lezer laten betalen voor content en dat niet enkel offline. Die lezersinkomsten kunnen uit digitale abonnementen komen, maar ook uit andere modellen. Denk maar aan Blendle (platform waar magazine- en krantencontent per artikel kan aangekocht worden, nvdr.). Lezers kunnen zelfs met data betalen. Soms zijn die waardevoller dan geld.

Waarom moeten we op 6 oktober naar uw presentatie komen luisteren?

Adverteerders hebben baat bij goede magazine media om een kwaliteitsvol publiek te bereiken. Ze moeten beseffen dat ze een deel van de oplossing zijn…

U kunt Juan live aan het werk zien op MAGnify,  de jaarlijkse Magazine Media Conference.

Klik hier om u in te schrijven

Content Media