José Fernandez (D'Ieteren): "In tijden van crisis luidt het eerste advies niet om te communiceren, wel om te luisteren"

Screenshot 2020-04-20 at 11.40.45.png

Hoe zit het met de auto-industrie, in deze tijden van corona? Staat ze net zoals ons dierbare wagenpark stil? Of blijft ze draaien, ook al is het dan in slow motion? En hoe ziet ze de periode na de crisis? We vroegen het allemaal aan José Fernandez, chief customer experience officer, CMO & CDO bij D'Ieteren.  

Hoe beoordeel je de ernst van deze crisis op een schaal van 1 tot 10?
10. Het is een echte crisis, die een langdurige impact zal hebben op onze hele economie. Ook op de auto-industrie. Bij D'Ieteren hebben we nooit eerder een crisis van deze omvang meegemaakt in de recente geschiedenis van het bedrijf. Zelfs niet ten tijde van de 'dieselgate' in 2015, wat gemengde gevolgen gehad heeft.  
Maar goed, D'Ieteren dat zijn 125ste verjaardag vierde in maart, heeft in de loop van zijn bestaan met succes meerdere belangrijke crisismomenten overleefd: denk maar aan de twee wereldoorlogen. Crisisbeheer zit dan ook in onze genen.  

Hebben jullie je reclamebestedingen on hold gezet?
Ons business continuity plan streeft er in de eerste plaats naar om onze cashflow capaciteit drijvende te houden. Onze sector ligt volledig stil. Er worden bijna geen auto's meer verkocht, onze concessiehouders en garages zijn gesloten, met uitzondering van de diensten die actief zijn in de gezondheidszorg en de veiligheid.  
Gezien die omstandigheden hebben we onze investeringen bevroren en de meeste van onze campagnes stopgezet, terwijl we wel een 'always on' digitale aanwezigheid aanhouden. Ook hebben we een aantal naambekendheidscampagnes helemaal bovenaan de funnel behouden. Maar alle performantiegerichte campagnes die traffic moeten genereren binnen het netwerk, werden natuurlijk stopgezet.
Deze crisis zal een blijvende impact hebben op het gedrag van de consument, zeker op het vlak van mobiliteit.
In tijden van crisis luidt het eerste advies niet om te communiceren, wel om te luisteren. Dat doen we dan ook. Deze crisis zal een blijvende impact hebben op het gedrag van de consument, zeker op het vlak van mobiliteit. En de economische crisis zal de koopkracht beperken.  
Als je weet dat de aankoop van een auto voor een consument de tweede hoogste uitgave is na die van een woning, zal er in de autosector pas opnieuw normaal gecommuniceerd kunnen worden als de ergste fase van de crisis achter de rug is. En deze communicatie zal niet meer als normaal bestempeld kunnen worden. Er zal een voor en na Covid-19 zijn in de manier waarop merken communiceren. De aandacht voor de maatschappelijke impact en een 'care&share' houding zal veel belangrijker worden.  
We blijven wel op een discrete manier communiceren rond ons maatschappelijk engagement en onze initiatieven ter ondersteuning van al diegenen die momenteel op de frontlijn vechten.  
Hebben jullie geanticipeerd op het feit dat de crisis weken of zelfs maanden zou kunnen duren?
Zeker. We zitten al in crisismanagement sinds 15 maart, voor de volledige lockdown een feit was. Los van de impact van de crisis en haar onmiddellijke gevolgen, is het belangrijk dat we scenario's vinden voor na de crisis.  
Bepaalde sectoren zullen zeker snel opnieuw naar hun normale modus kunnen overschakelen, of zelfs hun activiteiten zien groeien. Maar wij blijven zeer voorzichtig over onze toekomstperspectieven.  
Hoe zien jullie die periode na de crisis? Wat zal jullie prioriteit als adverteerder dan zijn?
Zoals altijd zullen we ons vooral op onze klanten concentreren. We gaan onze 'customer-centricity' en onze digitalisering versnellen, om de klantenervaring nog te optimaliseren.   De komende jaren voorzien we een markt met een afgevlakt volume. We gaan dus ook onze initiatieven op het vlak van innoverende mobiliteit voortzetten, naar het voorbeeld van successen als Poppy of Lizy, via ons incubatieplatform Labbox.