Mélanie Decelle (Spadel): "Het komt er als merk op aan denk ik om authentiek te blijven en meer dan ooit te denken in functie van de gemeenschap"

Melanie Decelle.png

Om de (commerciële) zomer goed te maken lanceerde SBS in samenwerking met Happiness onder andere Het Belgisch Reclameblok, een reclameonderbreking die zoals haar naam al aangeeft enkel spots van nationale adverteerders bevat en die telkens ingeleid wordt door een kort gesprek met een Belgische CEO. Het concept werd afgetrapt door Spadel dat met zijn merken Spa en Bru tot ons nationaal erfgoed behoort. Tekst en uitleg door marketing director Mélanie Decelle.

Waarom doet Spadel mee aan dit initiatief?
We worden momenteel allemaal geconfronteerd met een heel specifieke context. Sommigen zagen van vandaag op morgen hun activiteiten drastisch verminderen of zelfs volledig stilvallen. In dat verband is het essentieel dat we allemaal solidair zijn en onze lokale economie steunen.

Dat kan op meerdere niveaus, door de verschillende spelers binnen onze samenleving te steunen, zoals de buurtwinkelier, de horeca en de lokale merken die een onmiddellijke impact hebben op de Belgische economie. Dat is extra belangrijk. En het publiek weet niet altijd dat een bepaald merk Belgisch is.

Bovendien is dit specifieke blok met de bijhorende inleiding een manier om het merk letterlijk een gezicht te geven en zowel betrokkenheid als nabijheid te creëren ten opzichte van het publiek.
 
Heeft Spadel de afgelopen weken zijn communicatie aangepast? En voor dit nationale reclameblok op Vier?
Neen, niet echt. Je verandert het DNA van een merk niet naargelang de omstandigheden, ook al zijn die dan bijzonder. Zuiverheid, kwaliteit et het lokaal aspect van onze natuurlijk mineraal Water Spa & Bru waren al jarenlang onze centrale merkwaarde en dat is nog steeds zo. Wat we wel gedaan hebben, is de mediamix herschikt: meer televisie en meer digital.

Tegelijk hebben we enkele inhoudelijke aanpassingen ter ondersteuning van de veiligheidsmaatregelen toegevoegd en onze solidariteit met de horeca betuigd; ze zijn onze partners en we hebben 300% empathie voor wat ze meemaken. We werken trouwens aan de postcoronaperiode, in een lokale en verantwoorde aanpak, aan manieren om onze horecapartners te helpen en hoe we de kracht van onze merken kunnen inzetten om ze bij te staan tijdens de heropstart.

Hebben jullie veranderingen vastgesteld in de consumptie van jullie producten?
In de distributie bleken mensen terug te grijpen naar merken van vertrouwen, zoals het onze. Onze marktaandelen in retail zijn dan ook gegroeid. Tegelijk is een groot deel van onze consumptie weggevallen door de sluiting van de horeca, een verlies dat niet gecompenseerd wordt door de groei in de retail. In afwachting van de heropening van cafés en restaurants, proberen we na te denken over activeringen die de kracht van onze merken inzetten om de horeca te ondersteunen.

Een van de trends die extra tot uiting kwam tijdens de lockdown, was het toenemende belang dat consumenten hechten aan lokale én duurzamere producten. Hoe ga je daar als fabrikant mee om, als je weet dat flessenwater een veel grotere milieuafdruk heeft dan kraantjeswater?
Het antwoord op deze vraag hangt samen met het ruimere plaatje. Zuiverheid is onze centrale merkwaarde én onze prioriteit. Duurzaamheid staat al vele jaren centraal in de visie en strategie van Spadel.

Doelstelling is met onze groep en onze producten volledig circulair worden en bijdragen aan de gezondheid van het milieu en van de mens. Verpakking speelt daarin uiteraard een belangrijke rol, als onderdeel van ons ambitieuze klimaatprogramma. Dat is gestructureerd rond vier pijlers (Reinvent, Reduce, Recycle en Restore), met transparantie en partnerships als fundamentele onderdelen.

Die filosofie gaat veel verder dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo zal je onze producten niet buiten een straal van 500km vinden. Ook dat is een vorm van duurzaamheid.

Heb je als lokaal merk nog adv.ies voor andere adverteerders?
Dit is een situatie die zich nog nooit heeft voorgedaan. Het komt er als merk op aan denk ik om authentiek te blijven en meer dan ooit te denken in functie van de gemeenschap, en niet vanuit je individuele situatie, noch als merk, noch als mens.