De CSA buigt zich over de commerciële identificatie van vlogs

Vlog.jpg

De CSA monitorde voor het eerst de commerciële communicatiepraktijken van vloggers. Bedoeling: uitzoeken of audiovisuele influencers – vooral op YouTube, maar ook op Instagram TV en Twitch – wel degelijk aangeven dat het om reclamecontent gaat als dat het geval is, zoals verplicht door het desbetreffende decreet.

Uit de resultaten blijkt dat vloggers zich globaal bewust worden van de noodzaak om commerciële communicatie te identificeren. Die identificatie is ook in hun eigen belang, aangezien ze het mogelijk maakt hun authenticiteit ten opzichte van hun bereik te behouden.
 
Volgens de monitoring is 47% van de commerciële boodschappen duidelijk als dusdanig geïdentificeerd. In 24% van de gevallen is er een poging tot identificatie aanwezig, maar met verwarrend resultaat. 29% is niet geïdentificeerd.
 
Dit is de eerste concrete reguleringsactie van deze uitgevers sinds de transpositie van de Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten die de bevoegdheid van de CSA inzake regelgeving voor vloggers bevestigt. Meer details over de monitoring vind je hier.

Content Media