Hoe creëert u waarde via data?

Aan het woord, Edwyn Gielen van Numberly. Deze video maakt deel uit van de UBA Traning 24/7 video-opleiding "Hoe kan ik data inzetten voor doeltreffende marketing?"

Performance Marketing 3 Playbutton

Samenvatting van de video:

Het concept van Data Journey, ofwel datatraject, wordt steeds belangrijker in marketing. Elke interactie van een consument genereert waardevolle gegevens die kunnen worden benut om de effectiviteit van campagnes te verbeteren en de klantervaring te personaliseren.

Laten we het voorbeeld nemen van een willekeurige consument die online surft. Hij begint zijn zoektocht met behulp van een zoekmachine en belandt op de website van uw merk. Hij consumeert inhoud, bekijkt verschillende pagina's en kan uiteindelijk een klant worden of zich inschrijven voor uw nieuwsbrief. Van daaruit kan u verder gaan, zowel online en offline in een fysieke winkel als u die heeft. U heeft de mogelijkheid om hem video's en advertenties te laten zien en zelfs met hem te interageren via het internet der dingen. Elke stap in dit traject genereert een schat aan gegevens.

Gedragsgegevens, transactiegegevens en contextuele gegevens

Er zijn verschillende soorten gegevens die worden gegenereerd door het klantentraject. Persoonlijke gegevens omvatten informatie zoals e-mailadres, telefoonnummer, klantnummer of identiteitskaartnummer. Gedragsgegevens bieden inzichten in het gedrag van de consument, zoals op welk apparaat hij online is, hoe hij reageert op advertentiecampagnes, hoeveel pagina's hij bekijkt op uw website, enzovoort. Transactiegegevens hebben betrekking op de producten die door de consument zijn gekocht, bankgegevens, gebruikte creditcards, evenals alle informatie die verband houdt met de transactie of bestelling. Ten slotte omvatten contextuele gegevens details zoals het tijdstip van de actie, verkeer, locatie, gebruikte browser en de inhoud van de bezochte pagina.

Elke consumenteninteractie genereert specifieke gegevens die kunnen worden vastgelegd en gebruikt om de effectiviteit van marketingcampagnes te verbeteren. Om de juiste doelgroepen te targeten, kunt u gebruikmaken van programmatic platforms, sociale media, videoplatforms en zoekwoorden. U kunt ook uw eigen gegevens verzamelen door mechanismen voor gegevensverzameling zoals verzamelacties of inschrijvingsmodules op uw website in te stellen. PRM (Prospect Relationship Marketing) en CRM (Customer Relationship Management) zijn tools die u helpen uw prospects beter te leren kennen en een relatie met hen op te bouwen.

Om de betrokkenheid te verbeteren, is het essentieel om uw doelgroep nauwkeuriger te segmenteren en uw berichten aan te passen op basis van de beschikbare gegevens. U kunt het gesprek met uw klanten voortzetten door strategieën voor het personaliseren van de ervaring, customer lifecycle, berichtsequenties en loyaliteitsprogramma's te implementeren. Het doel is om de gegevens op elk punt van het klantentraject te gebruiken om effectiever te zijn en een optimale klantervaring te creëren.

Over het algemeen is het concept van Data Journey een strategische benadering om gegevens die worden gegenereerd door consumenteninteracties te benutten. Door te begrijpen waar elke gegevens zich bevindt in het klantentraject, kunt u weloverwogen beslissingen nemen, targeting, betrokkenheid en personalisatie verbeteren, en daarmee de effectiviteit van uw marketingcampagnes vergroten.

Bekijk de video hier. 

Data & Technology Media