De impact van influencers blijft erg belangrijk in België

influencer-market-study-belgium.jpg

Een kwart van de Belgen tussen 16 en 39 jaar die influencers, content creators of celebrities volgen op sociale media, kocht de voorbije drie maanden iets door hun toedoen. Influencers hebben niet enkel een belangrijke commerciële impact maar zorgen tegelijkertijd ook voor een gezondere levensstijl. Dat blijkt uit onderzoek van de Arteveldehogeschool en de handelsfederatie Comeos bij 5.663 Belgen tussen 16 en 39 jaar.

“Influencers hebben nog steeds een belangrijke commerciële invloed, in het bijzonder op jongeren”, zegt onderzoeker dr. Marijke De Veirman. “7 op 10 Belgen volgen influencers op sociale media, bij 16 tot 24-jarigen stijgt dat zelfs tot 84%. En de cijfers liggen nog hoger wanneer we ook content creators en celebrities meenemen in de berekening.” Deze populaire social mediafiguren gaan vaak samenwerkingen met merken aan om reclame te maken voor hun producten of diensten. En die reclame werkt, want 41% van de Belgen die influencers, content creators of celebrities volgen werd ertoe aangezet om meer informatie op te zoeken over een merk, 33% begon een merk te volgen via sociale media en 28% deed zelfs een aankoop. De impact van influencer marketing blijkt iets hoger bij Franstalige Belgen in vergelijking met Vlamingen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Sociale Media & Influencermarketing (of SMI) Barometer.

Influencers doen gezonder leven

Naast een duidelijke commerciële impact beïnvloeden influencers ook de levensstijl van de Belgen en stimuleren ze gezond gedrag. Bij jongeren is hun impact het grootst. Zo is 37% van de 16- tot 24-jarigen die influencers volgen meer beginnen sporten door hun toedoen en ging 28% gezonder eten. Bij +25-jarigen gaat het in beide gevallen om zo’n 24%.

Instagram blijft het populairste sociale mediakanaal bij jongeren

16-39-jarige Belgen zijn frequente gebruikers van sociale media. Instagram (70%), Facebook (69%), WhatsApp (66%), Messenger (65%) en YouTube (61%) zijn de populairste sociale mediaplatformen als we kijken naar dagelijks gebruik. YouTube is dan weer het meest ingeburgerde sociale mediaplatform, 93% van de Belgen (16-39 jaar) maakt er wel eens gebruik van.

Onder jongeren zijn Instagram (86,6%), Snapchat (74,2%) en TikTok (69,1% dagelijks gebruik) de populairste platformen. TikTok is duidelijk een mainstream sociale mediaplatform geworden onder jongeren. Na een sterke stijging in 2021, is de groei van TikTok onder jongeren nu meer gestaag (+6,4% dagelijks gebruik vergeleken met vorig jaar). Net als TikTok 2 jaar geleden wint BeReal aan populariteit bij (vooral Nederlandstalige) jongeren (36% dagelijks gebruik). Bij de 25-plussers bestaat de top 3 uit Facebook (77,2%), WhatsApp (71,6%) en Messenger (65,4% dagelijks gebruik).

Belgen (16-39 jaar) gebruiken sociale media vooral om op de hoogte blijven van de activiteiten van vrienden en familie en om met hen te communiceren. Jongeren (16-24 jaar) gebruiken daarvoor wel een breder scala aan kanalen dan 25-plussers die vooral Messenger en WhatsApp gebruiken.

Jongeren gebruiken Facebook op een meer functionele manier, bijvoorbeeld om op de hoogte te blijven van events of communities waar ze deel vanuit maken (bijvoorbeeld van de sportclub of jeugdbeweging). Daarentegen blijven 25-plussers nog steeds actief posten op Facebook. Ook ontspanning en inspiratie opdoen blijft belangrijk voor deze groep.

Jongeren willen minderen met sociale media

Ondanks dat jonge Belgen frequente gebruikers zijn van sociale media, heeft meer dan de helft van hen ooit acties ondernomen om hun sociale mediagebruik in te perken. Bij jongeren is dat zelfs 65%. Het gaat om zaken als het verwijderen van bepaalde sociale media apps, het aantal accounts dat men volgt beperken of werken met timers.

Content creator is niet zomaar een nieuwe naam voor influencer

Creativiteit en het posten van leuke, originele inhoud die volgers inspireert, wordt eerder geassocieerd met content creators. Dat terwijl influencers meer commerciële connotaties kregen, in het bijzonder bij jongeren. Veel volgers hebben is ook minder een vereiste bij content creators dan bij influencers. Beiden hebben wel het vermogen om de mening, het gedrag en de aankoopbeslissingen van hun volgers te beïnvloeden. “Het lijkt erop dat jongeren content creators authentieker vinden in vergelijking met influencers”, aldus De Veirman.

Meer over de SMI-barometer

Arteveldehogeschool en Comeos brengen met de SMI-barometer jaarlijks het gebruik en de evaluatie van sociale media en influencermarketing door Belgen in kaart. De SMI-barometer is praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek binnen Communicatie, Media en Design van Arteveldehogeschool. 

U kan het rapport van de studie hier downloaden. 


Meer over dit onderwerp: 

Content