Waarom logistiek het meest essentiële onderdeel van uw bedrijf is

E-commerce Logistics

“In de wereld van E-commerce draait alles om het waarmaken van klantenbeloften. Het is de kern van elk succesvol bedrijf in deze sector, en snelheid is daarbij de sleutel tot succes”, zegt Geert Verbelen, zelfstandig adviseur last mile en Project Lead bij VIL (Flanders Innovation Cluster for Logistics). Meer weten over E-commerce Logistics? Neem deel aan de Master Class van Geert Verbelen en Karin Enzlin op woensdag 8 november. 

De logistiek en vooral de ‘last mile’ van de bezorging kan vaak het grote verschil maken en biedt een uitgelezen kans voor bedrijven om zich te onderscheiden. Gaat u voor de goedkoopste optie of onderscheid u zich door service? Het is belangrijk om te begrijpen dat er verschillende logistieke modellen bestaan, maar dat de keuze afhangt van het soort bedrijf dat u bent en welke producten u verkoopt. Wat is de commerciële samenstelling ten opzichte van uw logistieke aspecten? Dit is een cruciale vraag die elk bedrijf moet beantwoorden.

De technologische sleutel tot succes

Technologie is onmisbaar geworden en biedt oplossingen voor vrijwel elk aspect van logistiek. Er zijn tools beschikbaar voor het hele logistieke ecosysteem, evenals voor specifieke taken. Grotere bedrijven zetten in op automatisering om hun logistieke processen verder te optimaliseren en de dienstverlening te verbeteren.

Duurzaamheid en klantentevredenheid gaan hand in hand

Hoewel verzending een sleutelrol speelt in de klantenervaring, krijgt het vaak te weinig aandacht. Het is essentieel om voldoende verschillende leveringsmogelijkheden aan te bieden.  Uit onderzoek blijkt dat keuze een doorslaggevende factor is bij de aankoopbeslissing. Zorg ook voor minstens één duurzame leveringsmethode, niet alleen vanuit het oogpunt van de consument, maar ook met het oog op toekomstige wetgeving. Vergeet niet om rekening te houden met de lokale levergewoonten van je afzetmarkt. Maak goede operationele afspraken met je leveranciers en kies voor diegene die geïnvesteerd heeft in diverse interventiemogelijkheden door de ontvanger. Digitale verzendtools bieden hierbij tal van mogelijkheden en zijn momenteel erg populair.

Duurzaamheid strekt zich uit tot ver buiten de levering zelf. Het begint bij het verstrekken van duidelijke productinformatie om onnodige retouren te voorkomen. Verpak producten op een duurzame manier en denk na over het gebruik van opvulmateriaal om onnodig transport van lucht te vermijden. Daarnaast kan je door een slimme check-out je klanten helpen de meest duurzame levermethode te kiezen. Dit voorkomt onnodige verplaatsingen en draagt bij aan de conversie op de webshop.

Naar de toekomst toe zal er meer nadruk komen te liggen op automatisering en het verder optimaliseren van die ‘last mile’, vooral in stedelijke gebieden waar dit een uitdaging vormt.

Wil u graag meer weten over hoe u als marketeer succesvol kan meespelen in deze wereld? Neem deel aan de Master Class E-commerce Logistics op woensdag 8 november. 

E-commerce & Sales