Hoe een merk positioneren in een concurrentiële markt?

Aan het woord, Evert Van den Broeck van Wunderman Thompson. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Hoe identificeer en bouw ik een sterk merk?"

Brand Strategy 6 Playbutton

Samenvatting van de video:

Een goede positionering is cruciaal om succesvol te zijn in een competitieve markt. Om de merkpositionering te bepalen, is het noodzakelijk om de belangrijkste ingangspunten van de categorie te identificeren die uw merk definiëren, evenals het referentiekader gebaseerd op de doelgroep en de concurrentie.

De belangrijkste ingangspunten

Volgens Keller zijn er drie gebieden waarin u differentiatiepunten of pariteitspunten kunt ontwikkelen. Dit zijn de drie ingangspunten die het merk kunnen definiëren: prijs, productkenmerken en klantvoordelen. Door te focussen op één punt kunt u uw merk onderscheiden van de concurrentie en zo een unieke positionering op de markt creëren.

Het referentiekader

Dit is gebaseerd op de doelgroep en de concurrentie. Het gaat erom te analyseren wie de doelgroep is en wie de belangrijkste concurrenten zijn; in hoeverre het merk vergelijkbaar is met zijn concurrenten (zijn punten van pariteit of POP) en in hoeverre het merk verschilt van zijn concurrenten (zijn punten van differentiatie of POD).

  1. De doelgroep: begrijpen van de demografische, psychografische en gedragskenmerken van de consumentengroep die het merk wil bereiken. Het begrijpen van de behoeften, wensen en uitdagingen van de doelmarkt om een positionering te bepalen die hen aanspreekt en verleidt.
  2. De belangrijkste concurrenten: begrijpen van de sterke en zwakke punten van de concurrenten om mogelijkheden voor differentiatie te identificeren en een unieke positionering te vinden.
  3. Punten van pariteit (POP): De functionele en emotionele voordelen van de categorie. In hoeverre is het merk vergelijkbaar met zijn concurrenten
  4. Punten van differentiatie (POD): De functionele en emotionele voordelen die de concurrentie niet biedt. Door deze te benadrukken, kan het merk zich onderscheiden en een specifieke niche van klanten aantrekken.

In deze video biedt Evert Van den Broeck ook verschillende modellen aan om u te helpen bij het bepalen van de positionering van uw merk, evenals illustratieve voorbeelden.

Bekijk de video hier. 

Brand Strategy