Hoe bpost de toekomst van klantgerichte strategieën vormgeeft

E-commerce.jpg

In de snel evoluerende wereld van E-commerce is data de ruggengraat geworden om klanten beter te begrijpen, marketingcampagnes te personaliseren en de algehele klantervaring te verbeteren. We laten Michel Defloor, VP Marketing bij bpost aan het woord. Ontdek hoe u met een goede datastrategie in E-commerce impact kan creëren en hoe bpost deze strategieën effectief inzet om de efficiëntie te verhogen en de klantenervaring te optimaliseren. Meer weten over Data stategy for E-commerce? Neem deel aan de Master Class van Glenn Weuts (iO) op dinsdag 12 december van 13u30 tot 17u.

Data als drijvende kracht

Data speelt een cruciale rol in E-commerce. Het stelt bedrijven in staat om hun klanten diepgaand te begrijpen en hun behoeften te voorspellen. Dit leidt tot beter onderbouwde beslissingen en een verbeterde dienstverlening aan klanten. Door de data die bpost heeft verzameld, kunnen ze niet alleen het gedrag van hun klanten begrijpen, maar ook voorspellen hoe klanten zich in de toekomst zullen gedragen. Dit wordt bereikt door clustering en machine learning-methoden.

bpost deelt zijn klanten in verschillende categorieën in op basis van hun gedrag en voorkeuren. Dit stelt hen in staat om gepersonaliseerde inhoud aan te bieden, zoals de keuze tussen digitale kanalen en fysieke postkantoren, waardoor de klantinteractie relevanter wordt.

Een ander voorbeeld toont hoe operationele gegevens worden ingezet om de aankomsttijd van pakketten te voorspellen. Door klanten te clusteren op basis van data over de pakketten die ze ontvangen en hun leveringsvoorkeuren, kan bpost waardevolle inzichten verkrijgen die zowel van pas komen bij operationele planning als commerciële communicatie.

Uitdagingen in data verzamelen en beheren

Het effectief verzamelen, beheren en benutten van data brengt uitdagingen met zich mee. Het belangrijkste is het winnen van het vertrouwen van klanten. Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun privacy wordt gerespecteerd en dat het delen van hun data voordelen met zich meebrengt. Om dit vertrouwen te winnen, moeten bedrijven technische en juridische uitdagingen aanpakken, zoals systemen, processen en consent management.

Bovendien speelt communicatie een cruciale rol. In een tijdperk waarin klanten dagelijks hun gegevens delen met verschillende organisaties, is transparante communicatie over het gebruik van deze gegevens essentieel om eventuele bezorgdheid over privacy weg te nemen.

De waarde van data in E-commerce

Het benutten van waardevolle data hangt nauw samen met de mate van toestemming van de consument. Voor bpost zijn first party data van onschatbare waarde. Dit omvat declaratieve data, zoals adresinformatie, evenals gedragsdata, zoals de ontvangst van pakketten en het gebruik van verschillende kanalen. Deze gegevens stellen bpost in staat om het gedrag van klanten te voorspellen en marketingstrategieën effectiever vorm te geven.

Vanuit een externe invalshoek, waarbij bpost data aanbiedt aan zijn zakelijke klanten, blijven first party data van onschatbare waarde. Het feit dat de privacynormen die bpost hanteert voldoen aan de hoogste standaarden, biedt bpost B2B-klanten de zekerheid dat ze prospects op een GDPR-conforme manier kunnen benaderen.

Toekomstige trends en technologieën

bpost ziet samenwerking op het gebied van data als een belangrijke trend. Bedrijven zijn op zoek naar manieren om data op een conforme manier te delen, zelfs met andere bedrijven, zoals retailers, media en grote spelers zoals bpost. Dit resulteert in opkomende ecosystemen waarbij bedrijven gegevens willen delen met inachtneming van privacyregels.

Daarnaast groeit het bewustzijn over de waarde van data. Marketeers zoeken actief naar manieren om data effectiever te gebruiken en zijn tegelijkertijd op zoek naar nauwkeurigere metingen van campagneresultaten, zoals ROI, uplift en conversieratio's.

Meer weten? Neem deel aan de Master Class Data strategy for E-commerce  en ontdek hoe u een first-party datastrategie implementeert.

E-commerce & Sales