Spadel, Lucien en José Fernandez (D’Ieteren) winnaars Belgian Marketing Awards

BMA.jpeg

Spadel, Lucien en José Fernandez (D’Ieteren) zijn de winnaars in de drie categorieën van The Belgian Marketing Awards. De laureaten van de vierde editie werden bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond op 8 november bij Deloitte.

Spadel, producent van natuurlijke mineraalwaters, werd als vierde bedrijf ooit bekroond tot Belgian Marketing Company of the Year. Het treedt daarmee in de voetsporen van brouwerij Alken-Maes, plantaardige zuivelproducent Alpro en supermarktketen Delhaize. Het liet Edgard & Cooper en LolaLiza achter zich. Zij gingen naar huis met respectievelijk een Silver Award en een Bronze Award. 

“Door via marketing zijn meerwaarde te benadrukken, slaagt Spadel erin het hart van de consument te veroveren op een commodity-markt. Het vindt bovendien het juiste evenwicht tussen historiek en innovatie, tussen zijn authentieke verhaal en vernieuwingen qua branding en producten”, vindt de jury van de BMA, die samengesteld is uit marketingprofessionals, zowel uit de academische als bedrijfswereld.

In de categorie Belgian Young Marketing Company of the Year was de overwinning voor Lucien, een jong maar toch al toonaangevend bedrijf in de wereld van de fietsenwinkels (en onderdeel van D’Ieteren). FlexiQ (spellenfabrikant) was goed voor een Silver Award, Goodless (producent van duurzame verpakkingen) voor een Bronze Award. 

De jury was onder de indruk van de maturiteit van de marketingaanpak van de jonge onderneming: “Over de hele marketinglijn staat Lucien voor kwaliteit. Het beheerst alle dimensies van het vak tot in de puntjes. Dat bewijst ook de Lucien Assistance-campagne. Die zet niet alleen de uitstekende dienstverlening in de verf, maar bleek ook een geknipt middel om een klantendatabank voor gepersonaliseerde communicatie op te zetten.”

José Fernandez, CMO bij D’Ieteren, haalde het tot slot in de categorie Belgian Marketing Leader(ship) of the Year voor Cédric Cauderlier (MTV Networks) en Wim Vermeulen (Bubka). Zij mochten beiden een Silver Award in ontvangst nemen. “Fernandez legde ons een helder en vooral zeer krachtig dossier voor”, verduidelijkt Michel Mersch, juryvoorzitter en CEO van Nestlé België en Luxemburg. “Het spreekt voor hem dat hij een grote  impact weet te realiseren in een erg uitdagende sector. D’Ieteren zette daarbij de moedige beweging in van verdeler van auto’s naar leveranciers van mobiliteitsoplossingen. Bovendien is hij meer dan een leidende figuur in zijn vakgebied: ook als docent en op andere fora stelt hij zijn kennis ten dienste van het collectief.”

Deloitte Award 

Dit jaar werd ook een Deloitte Award uitgereikt, voor Excellence in Data & MarTech. Cédric Cauderlier mocht deze in ontvangst nemen. De jury vertelt waarom: “Cédric Cauderlier heeft altijd voorop gelopen bij het ontdekken van nieuwe technologieën in digitale marketing die de effectiviteit en de efficiëntie van marketinginvesteringen kunnen verhogen. Bovendien is hij een evangelist in binnen- en buitenland over de positieve impact die marketeers kunnen bereiken door slimme keuzes te maken met betrekking tot het gebruik van data en technologie.”

Een collectief werk, van zowel jury als kandidaten

“Ik was niet alleen onder de indruk van het niveau van de ervaring en het professionalisme van de juryleden, maar ook van de vlotheid van de debatten. Er werd veel geluisterd en gediscussieerd, altijd in een geest van wederzijds respect”, besluit Michel Mersch. “De keuze van de winnaars was moeilijk, gezien de uitstekende kwaliteit van de ingediende projecten, waardoor we voorrang moesten geven aan de verschillende marketingvaardigheden en de maturiteit van de voorstellen. Bij het uitreiken van deze prijzen willen we ook het teamwork benadrukken dat heeft bijgedragen aan deze successen.”