Welke mediatrends beïnvloeden onze sector?

Trends24.jpg

In het steeds veranderende landschap van reclame is het belangrijk om de trendcurve voor te blijven. Dat doet UBA door een jaarlijkse Expert Community te organiseren waarbij wordt terug- en vooruit gekeken naar de belangrijkste trends binnen marketing en communicatie. Lees mee welke vijf trends onze sector op korte termijn zullen beïnvloeden.

1. Video blijft koning en Connected TV versterkt de ervaring

Video blijft de advertentieruimte domineren en consumenten geven steeds meer de voorkeur aan visuele betrokkenheid die adverteerders toelaat een meer en blijvende impact te hebben met hun communicatie. De opkomst van Connected TV (CTV) gaat nog een stap verder en geeft kijkers ongekende controle over hun contentconsumptie. Adverteerders moeten deze machtsverschuiving (h)erkennen en benutten om meeslepende, interactieve ervaringen te creëren die aanslaan bij hun doelgroep.

2. De voortdurende digitalisering: verkennen van nieuwe zakelijke mogelijkheden

Het medialandschap ondergaat al jaren een digitale revolutie voor talrijke media die adverteerders nieuwe mogelijkheden bieden in video, audio, print en in de voorbije 2 jaar, (D)OOH (digitale affichage). Het omarmen van deze digitale platforms opent deuren naar diverse en boeiende manieren om creatief te communiceren. Adverteerders moeten innovatieve strategieën verkennen om deze kanalen effectief in te zetten, zodat hun campagnes een alomvattende en vooral geïntegreerde aanpak krijgen over alle media heen.

3. De behoefte aan een geavanceerd crossmediaal meetsysteem

Daar waar we in het vorige punt spreken over een “geïntegreerde” aanpak, is het onmiskenbaar dat we daarvoor een geavanceerd crossmediaal meetsysteem nodig hebben. Adverteerders hebben uitgebreide tools nodig die nauwkeurige inzichten geven in de prestaties van hun campagnes op verschillende platformen. Met een uniforme meetaanpak kunnen adverteerders weloverwogen beslissingen nemen, hun strategieën optimaliseren en de impact van hun investeringen maximaliseren. Nu de Europese Commissie groen licht gaf voor het uitrollen van een crossmediaal Vlaams (later Belgisch) meetsystem, wordt 2024 een belangrijk meetjaar.  

4. Retail media herdefinieert mediaplanning

Nu de vraag naar Return on Investment (ROI) toeneemt, wordt de rol van retail media cruciaal bij het vormgeven van mediaplanningsstrategieën. Het ontwerpen en vooral het uitdenken van campagnes die zich naadloos integreren in een communicatieplan alsook in een retail omgeving zal essentieel zijn. Het onderwerp retail media werd in oktober besproken tijdens een Expert Community, waarbij experten de opkomst van dit medium bespraken maar er vooral werd gekeken naar de toegevoegde waarde van retail media in een communicatieplan.

5. De dubbele rol van AI in de revolutie van reclame

AI is nu reeds een niet weg te denken game-changer en biedt zowel ongekende mogelijkheden als uitdagingen. Het spreekt voor zich dat hier kansen liggen voor adverteerders op vlak van targeting, personalisering, campagneoptimalisatie en meer. Tegelijkertijd is een verantwoordelijke aanpak vereist om de ethische overwegingen rond AI te begrijpen en ervoor te zorgen dat het gebruik ervan in lijn is met maatschappelijke waarden en verwachtingen. Artificiële intelligentie blijft dus zeker ook in 2024 zeer hoog op de UBA-agenda.

Media