Wat is Bootstrapping?

bootstrapping.jpg

Bootstrapping staat voor het financieren van een (opstartend) bedrijf zonder externe investeerders. Alle opbrengsten worden geherinvesteerd in het eigen bedrijf. Veel start-ups doen dit in de opstartperiode.

Door via financiële bootstrapping alles zelf te financieren wordt de volledige controle over het bedrijf bewaard en moet de ondernemer aan niemand extern verantwoording afleggen. Hij kan zijn volle aandacht besteden aan de groei van zijn onderneming en hoeft zich geen zorgen te maken over het verwateren van zijn eigendomsbelangen in het bedrijf. Het stelt hem in staat meer te experimenteren met zijn product, zonder de druk van investeerders die onmiddellijke resultaten willen. Wanneer het bedrijf matuurder is kan de ondernemer tegen veel aantrekkelijkere voorwaarden extern kapitaal ophalen om bijvoorbeeld de groei te versnellen.
Bootstrappen is oorspronkelijk een term uit de computertechnologie, waarbij de term verwijst naar de programma's die bij opstart of reset automatisch geladen worden in de computer zonder externe invoer van de gebruiker.