Maak je eigen Stop-lijst

Postit_Why not.jpg

De meeste mensen houden van een to-dolijst. Dit is een effectieve techniek om een overzicht te krijgen en houden over je taken. Maar wellicht is een Stop-lijst nog crucialer.

Het is namelijk gemakkelijk om druk bezig te zijn met dingen te doen (en die vervolgens van je to-dolijstje te kunnen schrappen), maar het is moeilijker om de juiste dingen te doen. Dat betekent immers dat je je doelen goed moet kennen. En je dus ook stopt met taken te doen die je niet zou moeten doen. Neem een aantal minuten om een aantal zaken op te schrijven die je nog steeds doet maar die je eigenlijk niet meer wil doen.

Neem die activiteit die het meest energie kost, en geef jezelf een maand de tijd om de nodige stappen te ondernemen (door de activiteit te stoppen of te delegeren) om deze activiteit van je Stop-lijst te kunnen schrappen.

Nieuwjaar is een typische periode waarin mensen zich voornemen om dingen te veranderen in hun leven (gezonder eten, sparen, ...) maar een groot deel van de mensen verbreekt dat voornemen al voor eind januari. Gevolg? Frustraties. Maak daarom eens je eigen Stop-lijst met 'on-voornemens', zaken die je volgend jaar niet meer gaat doen. En als je ergens echt voor wil gaan, onthoud dan de quote van John Carmack: ‘Focus is a matter of deciding what things you’re not going to do’.

Cyriel Kortleven
Internationaal spreker rondom de VeranderMindset en auteur van diverse boeken waaronder 'Less is Beautiful'

Elke week publiceren we een korte methodiek om het ‘less is more’ principe toe te passen. Hier is het vierde advies van Cyriel kortleven.

Employer branding Skills