Hoe organiseert u een datagedreven marketingteam?

Data-specialist-Marketing.jpg

Ontdek drie belangrijke learnings die zijn voortgekomen uit de UBA Expert Community Data & Technology van 9 juni. Er werd gesproken over rollen, wendbaarheid in data governance en het gebruik van gegevens in marketingteams.

Het belang van de Data Owner en de Data Steward

Naast de profielen die doorgaans in bedrijven worden aangetroffen, zoals Data Analysts en Data Protection Officers, stellen nieuwe sleutelfuncties ons in staat om de gegevensstromen tussen verschillende afdelingen en teams beter te beheren: de Data Owners en de Data Stewards.

De Data Owner is een sleutelfiguur binnen het bedrijf. Het is meestal een senior besluitvormer met autoriteit en budget, die verantwoordelijk is voor de kwaliteit en bescherming van een specifiek gegevensgebied of entiteit in de hele organisatie. De Data Owner neemt beslissingen over wie toegang heeft tot en verantwoordelijk is voor het onderhouden van deze gegevens, en hoe deze worden gebruikt. Hun rol is ervoor te zorgen dat de gegevenskwaliteit behouden blijft en dat de gegevens worden beschermd.

De Data Steward is een professional die verantwoordelijk is voor het toezicht op de kwaliteit en bescherming van een specifiek gegevensgebied of entiteit. Ze zijn doorgaans experts op het gebied van gegevens en werken samen in een team met andere Data Stewards binnen het bedrijf. Hun taak is toezicht houden en beslissingen nemen om de gegevenskwaliteit te waarborgen. Ze spelen een essentiële rol in gegevensbeheer.

Agility in gegevensbeheer

Gegevensbeheer vereist agility. Het is belangrijk om snel aan te passen aan technologische ontwikkelingen en veranderende behoeften binnen de marketingteams. Dit vereist het duidelijk definiëren van rollen, verantwoordelijkheden en verwachtingen van de betrokkenen bij gegevensbeheer. Het is ook essentieel om de benodigde vaardigheden, tactieken en training te ontwikkelen om technologieën effectief te gebruiken en gegevens te activeren. Een werkmethode en samenwerking, zowel intern als extern, moeten worden opgezet om de gegevenskwaliteit te waarborgen. Adequate documentatie is ook cruciaal in dit proces.

Meer dan alleen maar agile zijn, is het doel om een agile mindset te hebben om gegevens gemakkelijk beschikbaar en bruikbaar te maken.

De focus op mensen

Succesvol gegevensbeheer draait niet alleen om profielen, maar vooral om de juiste mensen. Dit omvat de rollen, verantwoordelijkheden en verwachtingen van elk individu dat betrokken is bij het proces. Het is cruciaal om de juiste vaardigheden, tactieken en training te ontwikkelen om technologieën optimaal te benutten en gegevens te activeren. Effectieve samenwerking, zowel binnen als buiten de afdeling, en adequate documentatie zijn ook essentieel voor een succesvol gegevensbeheer.

Tijdens deze sessie kwamen volgende experten aan het woord:

  • Peter Depypere, Partner Data Science & Analysis bij element61
  • Jonas Verhaeghe, Sr. Marketing Technologist bij Untold Martech
  • Sophie Angenot, Expert in Data Governance bij QuaData.

De presentaties zijn hieronder beschikbaar voor UBA-leden.

Documenten

Data & Technology Privacy