De social media trends in 2024

TrendsSocialMedia2024.jpg

In het onophoudelijk evoluerende landschap van sociale media vormt 2024 een kanteljaar waarin cultuur het voorplan opeist. Naarmate de maatschappij meer decentraliseert, worden merken geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en kansen om hun doelpubliek aan te spreken. Een kort overzicht van de belangrijkste trends in het socialemedialandschap van vandaag (en morgen).

1. Cultuur als meerlaags gegeven

Merken kunnen niet meer om het gegeven cultuur heen als spil van hun socialemediastrategieën. Van het inspelen op nanomomenten tot het inzetten van AI-gedreven inzichten: succesvolle merken zoeken zich een weg naar de essentie van het leven van hun doelgroepen en maken zich culturele momenten uiteindelijk eigen.

2. De 'collab-cultuur' boomt

Niet voor de hand liggende samenwerkingen liggen steeds vaker aan de basis van de nieuwe creatieve wegen die merken inslaan. Van Heinz x Absolut Tomato Vodka-pastasaus tot Mattels crossover marketingsucces: merken gaan alsmaar vaker onverwachte partnerships aan om de aandacht van hun eigen publiek te trekken en ook nieuwe doelgroepen aan te spreken.

3. Creators blijven in de spotlights

De opkomst van de 'creator-economie' zorgt voor een andere vorm van sociale dynamiek. Creators stimuleren de betrokkenheid doorheen verschillende sectoren en in dat kader kiezen merken steeds vaker voor authentieke samenwerkingen en innovatieve contentstrategieën. Ook in 2024 zien we meer creatorgebaseerde content in onverwachte categorieën zoals fintech en gezondheidszorg.

4. De Community is terug

Naarmate hun doelgroepen hun toevlucht zoeken tot nicheplatformen en besloten fora vinden merken het community-engagement opnieuw uit. Ze stimuleren hun interne community's, treden strategisch in contact met externe community's en trekken daarbij vol overtuiging de kaart van betekenisvolle interacties die verder gaan dan de traditionele sociale ruimtes.

5. Engagement vóór alles

Dat engagement van hoge kwaliteit primeert op traditionele metrics blijkt duidelijk uit de betekenisvolle interacties waarvoor merken kiezen. Die verschuiving naar publiekgerichte content vraagt om een radicale hervorming van (betaalde) socialemediastrategieën.

6. Video in alle vormen en maten

Video blijft dominant aanwezig in het socialemediagebruik van vandaag (en morgen). Merken zoeken een evenwicht tussen korte en langere content om afhankelijk van het platform een impactvolle boodschap over te brengen.

7. Er is geen ontkomen aan AI

AI-gebaseerde inzichten zetten de socialemediastrategieën op hun kop en maken het merken mogelijk om functies voor het beheer van community's te automatiseren en gepersonaliseerde content af te leveren. Daarbij verbetert AI niet alleen de targetingoplossingen, het genereert ook nog eens creatieve content en stimuleert innovatieve merkenmarketing.

8. TikTok trekt de kop

TikTok blijft de rijzende ster aan het socialemediafirmament, in die mate zelfs dat het zijn positie als belangrijkste platform voor zowel opkomende merken als gevestigde adverteerders bestendigt. Met innovatieve reclameoplossingen en een uitgesproken commerciële focus biedt TikTok merken nieuwe kansen om in contact te treden met Gen Z.

9. Meta is nog niet uitgespeeld

Ondanks de uitdagingen van formaat en een soort van midlifecrisis blijft het ecosysteem van Meta cruciaal in het reclamelandschap. Terwijl Zuckerberg experimenteert met ambient computing gebruiken merken platforms als Instagram om hun publiek nieuwigheden te laten ontdekken en het engagement te vergroten terwijl ze tegelijk zwaar inzetten op nieuwkomers als Threads.

10. LinkedIn en de opkomst van B2B

LinkedIn profileert zich steeds sterker als een waardevol platform voor B2B-marketeers, met mooie kansen voor werknemersbetrokkenheid en thought leadership. Met zijn hernieuwde focus op kwaliteitscontent vormt LinkedIn een aantrekkelijke plek voor merken om in contact te treden met professionals.

Samengevat kunnen we stellen dat merken die succes willen boeken in het huidige socialemedialandschap het gegeven cultuur centraal moeten stellen. Door in te zetten op intelligentie, de voorkeur te geven aan betrokkenheid, samenwerkingsverbanden te omarmen en hun publiek op de eerste plaats te stellen kunnen merken groeien en bloeien in het nooit stilstaande socialemedialandschap en op innovatieve manieren betekenisvolle connecties aangaan met hun doelgroep.

Content Media